Предвеликденска подготовка – пазар, украса и чистене

15.04.2011г. / 06 59ч.
Надежда Маринова
Предвеликденска подготовка – пазар, украса и чистене

Великден идва след 9 дни. Подготовката за втория след Коледа голям християнски празник включва чистене, украса на дома, осигуряване на традиционните писани яйца и козунаци и продукти за празничната трапеза.

\n

Цветница
В неделя, 17 април, е Цветница. Дори да нямаме именик в къщата, хубаво е да си купим цвете – в саксия или във ваза. Вярващите ще отидат в църквата, за да си вземат върбови клонки. Април е сезонът на лалетата. От бабите по тротоарите по ул. „Граф Игнатиев“ може да си купите лалета по 0.80 лв. до 1.50 лв. В цветарските магазини има и по 2.00 лв.

\n

Чистене
Къщите ни сигурно вече светят от завършилото пролетно почистване (който още не е приключил има последна покана да го направи тази събота и неделя).

\n

Украса
Някои домове са украсени с пъстри текстилни гирлянди – 2.50 лв., филцови цветя, пролетни венци – от 2.00 до 10.00 лв., стиропорени яйца, декоративни дръвчета с пиленца – 6.00 лв., пеперуди и калинки, зайчета сувенири – 3.00-4.00 лв. Постлали сме масите с великденски покривки. Ще трябва да подготвим боята за яйца и материали за украсата им – шарени лепенки и стикери за пукнати яйца – между 0.50 и 1.00 лв.

Козунаци
Пазаруването на хранителни продукти за великденското меню оставяме за последните дни. Но седмица преди празника в диетичните магазини може да си поръчате диетични козунаци – без яйца и захар – за хората, спазващи диета. Цените им – в широки граници в зависимост от грамажа – от 5.00 до 15.00 лв. и нагоре за бутиковите, вносни, в луксозни опаковки козунаци от хипермаркетите.

\n

Яйца
Купуваме ги само от магазини, след като сме проверили, че на опаковката има срок на годност. Цената им е 26-28 ст. за бройка.

\n

Плодове и зеленчуци
Противно на правилото се оказа, че има пазари с по-скъпи цени от цените в супермаркетите. Очакванията, че заради Великден търговците ще качат цените, не се оправдават, защото етикетите сочат обратното – дори се забелязва поевтиняване спрямо миналия месец.

- Ягодите поевтиняха и може да се намерят от 3.30 до 6.00 лв. на килограм;
- Ябълки има от 1.40 до 3.50 лв.
- Зелени салати – от 0.60 до 1.00 лв.
- Краставици – от 1.40 до 2.10 лв. за килограм
- Репички – 0.50 – 0.60 лв. за връзка

\n

Осланяме се на бдителното око на Агенцията по храните, която със зачестилите проверки обещава, че по Великден ще ядем пресни и безопасни храни.

\n

А на нас не ни остава нищо друго, освен да зачакаме Великден с християнска радост и пролетно настроение!

\n

Прочетете още:

Коментирай