Здраве и красота

Кои са симптомите за липса на витамини?

20.04.2011г. / 10 36ч.
Аз жената
Кои са симптомите за липса на витамини?

Когато има проблем, тялото ни предупреждава – от нас зависи дали ще му обърнем внимание. Най-лесният начин да установим дали ни липсват витамини е да наблюдаваме кожата си. Тя първа сигнализира, че нещо не е наред.

Понякога акнето е знак, че организмът ни страда от дефицит на витамин A, витамин E, витамин C, биотин и цинк.

Сухата кожа е неприятен проблем за много хора, тъй като предразполага към образуване на бръчки и преждевременно състаряване на кожата. За да предотвратите загубата на влага, са ви нужни витамин A и витамин C. С тяхна помощ ще подхраните и подмладите кожата си от вътре на вън.

Хиперпигментация – често я наблюдаваме под формата на малки кафяви точки по повърхността на кожата. Може да я сбъркате с по-тъмните петна, които се появяват с възрастта. За да намалите кафявите точици, приемайте достатъчно антиоксиданти – те ще укрепят здравето на черния дроб.

Мазната кожа обикновено съпътства акнето и уврежданията на кожата, но ако е прекалено мазна, значи ви липсва витамин B2. Това е често срещан дефицит, който води до омазняване на лицето, причинявайки болезнени увреждания от акне или пък пречи гримът да издържи през целия ден.

Розацеята е зачервяване и възпаление на кожата като една от възможните причини за появата й е липсата на витамин B2. Редовният прием на този витамин ще поддържа баланса и ще предотврати червенината и подуването.

Стриите обикновено се появяват вследствие на бременност или бързо напълняване. Мазането със скъпи мазни кремове и дори зехтин не винаги е успешен метод за предотвратяване на неприятните седефени черти по тялото. Ако вече имате от тях, опитайте се да ги намалите с прием на витамин E и витамин B6 и обилно количество цинк.

Описаните кожни проблеми се проявяват в различна степен, за това и нужните ви количества от витамини и минерали не са еднакви. Преди да започнете да си набавяте витамини се консултирайте с дерматолог, който може да ви даде и други полезни предписания за лечение на проблема.

Прочетете още:

Коментирай
Здраве и красота