Здраве и красота

Време е за фотоепилация

27.04.2011г. / 10 32ч.
Аз жената
Време е за фотоепилация

Милиони жени и мъже по целия свят изпитват дискомфорт от излишното окосмяване в различни участъци по тялото си. Фотоепилацията буквално преобърна представите за епилация. Нито един от традиционните методи не позволява толкова бързото, безболезнено и комфортно избавяне от нежеланото окосмяване.

Фотоепилацията е съвременен, ефективен и безопасен метод. Основни негови предимства са:

  • безболезнено отстраняване на окосмяването
  • бърза епилация на големи участъци
  • безконтактност – без проникване в кожните тъкани
  • комфорт – няма нужда от специални грижи

Фотоепилацията се основава на поглъщането на светлината от меланина, пигментът, който определя цвета на космите. Енергията от светлинния импулс се поглъща от меланина, което предизвиква нагряване и пълно разрушаване на луковицата на косъма. В космения фоликул се разрушават молекулните връзки, които осигуряват храненето му. Като краен резултат това води до неизбежно опадане на космите след фотоепилацията. Светлинният импулс действа едновременно на няколко космени луковици, с повърхност два-три квадратни см. За постигане на желания ефект са необходими курс от процедури, тъй като човешките косми се намират на различни етапи от развитието си и не се появяват едновременно на повърхността на кожата. Поради това фотоепилацията е на интервали, които съответстват на цикъла на растежа на космите. Фотоепилацията на бикини зоната и подмишниците е най-търсена от дами. Тези зони са най-нежни и чувствителни поради близкоразположените нервни рецептори и традиционните методи (електроепилация, коламаска и т. н.) често са болезнени и неприятни. При фотоепилацията не се травмира кожата.

Какво трябва да направите два-три дни преди фотоепилация
Не махайте космите с пинцета, коламаска и крем депилатоар. Не изсветлявайте космите. Не се печете на слънце или в солариум.

Преди самата процедура
Измийте добре кожата и премахнете козметиката от обработвания участък. Дължината на космите трябва да е 1,5-2 мм. Върху обработвания участък се нанася специален оптичен гел.

Какво да направите след процедурата
Не се печете на слънце два-три дни, а при невъзможност използвайте слънцезащитен крем с фактор не по-малко от 30. Не скубете космите, те ще паднат сами след два-три дни.

Противопоказания за фотоепилация

  • повишена светочувствителност на кожата
  • захарен диабет
  • хемофилия
  • онкозаболявания

Решението за фотоепилация трябва да се вземе след преглед от лекар дерматолог. Курсът на фотоепилация е 5-7 процедури, по една процедура през около 30 дни, толкова е цикълът на активен растеж на космите.

Двете основни предимства на фотоепилацията са бързината и неинвазивността. Например обработката на горна устна е около 10-15 минути заедно с подготовката, а следващият сеанс е след около 30-40 дни.

Фотоепилацията не бива да се обърква с лазерната епилация. Лазерната епилация е всъщност селективна фототермолиза. Всеки косъм се отстранява по единично. Тънък лазерен лъч се насочва към всяка космена луковица, разрушава фоликула и прекратява растежа му. Процедурата е дълга и бавна в сравнение с фотоепилацията. Апаратурата за лазерна епилация и за фотоепилация е различна, затова лазерна фотоепилация няма, това е само рекламна фраза.

Прочетете още:

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
eli ( преди 11 години )
Аз съм на 4-тата процедура,но все още не са паднали космите....има ефект,но явно трябва да направя поне 6
отговор Сигнализирай за неуместен коментар