Семейство

Кога да запиша детето на балет?

03.05.2011г. / 18 07ч.
Ивет Лолова
Кога да запиша детето на балет?

Разговарям с акад. Красимира Колдамова, известната балерина, за децата и балета. Тя има дългогодишен опит като педагог с деца от 4-годишна възраст до ученици в Балетното училище. Поводът да се срещна с нея е концертът-спектакъл по случай 20 години от създаването на балетно студио „Красимира Колдамова“, който ще се състои на 10 май в Музикалния театър.

От каква възраст родителите трябва да запишат момиченцата си на балет?
Напоследък има амбициозни майки, които записват момиченцата си, едва навършили 4 годинки. В началото, разбира се, е само като игра, като забавление. Малко по малко да чуят музиката, да усетят ритъма, да се научат да правят нещо в група, защото заниманията не са самостоятелни. В студиото групите са от 6 до 10 деца. Има школи, които взимат 15-20 деца. Това може би финансово е по-изгодно, но аз смятам, че с 10 деца в група се работи най-спокойно.

А коя е най-късната възраст за балет?
Имала съм случаи с момичета, които в началото са играли малко, но след това са се хвърлили в учене, изпити, следване в университет. С малкото което знаят, те започват да натрупват нови познания. Нямаме ограничения, стига малко да имат поне начални познания. Но не може да започнеш на 20 години, ако никога преди това не си танцувал.

Кое е най-важното в заниманията с малките деца?
Много важно е отношението на родителите. Мама и татко трябва също да проявят дисциплина и твърдост, за да водят редовно децата на репетиции. Независимо дали навън е студено или вали дъжд, дори ако трябва да се откажат от празник или разходка, детето трябва да идва два пъти седмично на занимания. Без помощта на родителите децата не могат да се справят сами. Когато влязат в залата, вече остават сами – с педагога и пианиста. Там вече те са пълна концентрация към ръце, крака, очи, глава, уши.

Има ли деца, които идват с нежелание?
Не става дума за нежелание, а за деца, които се смущават повече от другите – от новата среда и новите другарчета.

Можете ли да познаете от няколко репетиции, че едно дете ще стане балерина?
Точно това е трудното. Много пъти съм била в приемни комисии в Балетното училище. Трудно е да прецениш възможностите на детето само от един танц или от една-две репетиции. Вероятно сме изпуснали много способни деца. По тази причина създадох балетното студио. Децата са различни – едни са по-смутителни, други по-късно се развиват. Когато започнат от 5-6-годишни, с времето ги опознаваш като характери. За бъдещата кариера на една артистка са важни характерът и музикалността, а не само физически дали се справяш с екзерсиса. Но дори и да не станат балерини, балетът учи на дисциплина, любов към хубавата класическа музика, вкус към красотата и отношение към собственото тяло – много качества, които са полезни за всяко момиче в бъдещия му живот.

Прочетете още:

Коментирай
4 rate up comment 0 rate down comment
Бистра ( преди 11 години )
Респект, г-жо Колдамова за всичко, което правите!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар