Майчинство

Колики или защо плаче бебето

04.05.2011г. / 13 48ч.
Аз жената
Колики или защо плаче бебето

Коликите – досадните болки в корема, в крехката възраст на новородено, на което всички се чудим как да помогнем и как да се справим с постоянния рев. Макар лекарите да казват друго, обикновено бебешкия плач между 15-ия ден и 4-5-ия месец го оправдаваме с коликите.

Трябва да сме наясно – за момента няма единен лек срещу колики. Всяко дете има индивидуално количество болки и реагира различно. Следва да опитате различни лечения, предписани от вашия педиатър, но бъдете готови и нищо да не помогне.

Знайте, че освен от болка, бебето може да плаче от глад, от това, че има нужда от смяна на пелените, от просто желание да е гушнато и близо до майка си. Затова – не спестявайте близостта с детето. Именно това е възрастта, в която то има най-голяма нужда от допир с вас, от гушкане. Не слушайте бабините приказки, че така ще разглезите детето си, ще го научите да е само на ръце. Бебешките месеци отминават бързо, но това е възрастта, в която трябва да поставите стабилна основа на вашите взаимоотношения, доверие и любов. Затова без значение дали от колики или не – ако това наистина успокоява бебето ви – гушкайте го повече.

Прочетете още:

Коментирай