Тя, звездата

Оксана Данаилова: С три деца се чувствам по-богата

04.05.2011г. / 14 48ч.
Джадала Мария
Оксана Данаилова: С три деца се чувствам по-богата

Оксана Данаилова е много интересен човек – занимава се със семейството си, но и с благотворителност. Създава красота наоколо си и е неотменно усмихната и чаровна! Опитва се да запази и пренесе руските традиции и в България. Майка е на три деца и не престава да е оптимист! Този разговор с Оксана е специално за читателките на Az-jenata.bg.

Оксана, как е да си майка на три деца?
Прекрасно е да си майка на три деца! Аз имам две момичета на 10 и 13 г. и едно момче на 6 г. Когато забременях за първи път, си помислих какво чудо на природата е дадено да изпитаме на нас, жените... От момиче се превръщаш в майка... Поемаш в ръце твоето крехко бебе и вече не може да мислиш само за себе си, създал си нов живот и си отговорен за него! Когато родих второто и третото си дете, станах може би по-богата... Имах вече три чифта голи петички, които да целувам сутрин в топлото легло; три чифта любопитни очички, които да попиват всяка моя дума и жест; три чифта ръчички, които да ме гушкат силно-силно...

Разкажете ни за дарителската инициатива, която организирахте наскоро?
От една година членувам в Българския Форум за Тоше Проески, на името на един забележителен поп-изпълнител, който загива на 26 г. в нелепа автомобилна катастрофа през 2007 г. Освен с музиката си обаче, той привлича с харизматичната си личност и с огромната благотворителна дейност, която е развивал приживе. Много млади хора се учат от него на хуманност, доброта и взаимопомощ, без да очакват нещо в замяна. Той просто трогна сърцата ни и ни събра заедно да вършим добри дела. След неговата смърт се основава международен фен-клуб, в който членуват хиляди хора от седем балкански държави – България, Македония, Сърбия, Босна и Херцеговина, Хърватска, Черна гора и Словения. Всяка година от м. октомври до м. април се провеждат благотворителни акции, които се наричат „Тошин мост на любовта“, като всяка държава има определен месец за своята акция, а всички други държави се включват със средства и подкрепа на инициативите. Българският форум проведе вече четвърта година своята акция в края на март – началото на април, като освен международната помощ тази година измислихме да направим първата по рода си във Фейсбук благотворителна акция МАРТЕНИЧКИ. Тази акция стартира рано – в края на януари, и успя да набере голям интерес както в България, така и в други страни. Седем момичета, членки на форума, се заехме с бяла и червена прежда да изработим ръчно традиционни мартенички. Като едно от момичетата, което живее в Америка, ги разпространява сред свои близки, съседи и познати. Без да очакваме, постигнахме неподозиран успех, и ще направим дарение в Дом за деца, лишени от родителска грижа „Слънце“ в гр. Каспичан и Дом за възрастни хора в гр. Шумен. Уникалното нещо при нашия форум е, че сме събрани ентусиасти от различни места и между нас цари пълно доверие, общуваме само по интернет и Скайп, събираме се на живо, когато правим благотворителни акции, като тогава емоциите са невероятно силни. Ние не правим само дарение, ние отделяме от времето си и вниманието си, за да гушнем всички тези дечица или нуждаещи се, да попеем и да си направим един празник заедно. Като после не ги забравяме, а изпращаме картички за всеки празник, като се виждаме на Коледа или както сега, отидохме по места във всички домове, в които сме помагали, да вържем мартенички. Във Фейсбук с мен се свърза една майка от Русия. След като разбра за благотворителната инициатива, тя си поръча мартенички от мен, които ще занесе на дечица в близката болница в Москва. Получих съобщение от нея, че е разпечатала карта на България и заедно с дъщеричката е забила българското знаменце в точката на град Благоевград, и когато занесат мартеничките на дечицата, ще им обяснят откъде идват те...

И за мартениците, и други неща, които изработвате? Как намирате време и за това?
Аз работя почасово и помагам в семейната ни фирма. Времето през деня ми е заето и с водене и прибиране на децата от училищни, предучилищни и други занимания, като рисуване, гимнастика, музика и т. н. Живеем заедно с моите свекър и свекърва в къща в покрайнините на града и имаме голям двор със зеленчукова и цветна градина, които се стараем да поддържаме заедно. Често на нашия етаж, където сме ние с децата, не може да се стъпи на пода от разхвърляни играчки, рисунки и роботи, но поне един ден от седмицата децата си разпределят задачите и ми помагат в домакинската работа. Момичетата ми са големи, помагат ми и в готвенето, гладенето, простирането. Така че ми остава свободно време, което предпочитам да запълня с творчество, отколкото с мързеливо гледане на сериали... Рисувам и плета – вече два пъти участвам в националния конкурс за плетива и печеля награди с мои плетени произведения, които сама измислям. А вечер успявам и да общувам виртуално в интернет с приятелите ми по света.

Най-важното, на което искате да научите децата си?
Да уважават родителите си, да знаят нашите традиции и обичаи, да са честни и добри. Но най-вече искам да успея да им подскажа къде е тяхната сила и те сами да намерят своя път в живота, да направят своите грешки и да се поучат от тях. Аз нямам амбиции те да станат непременно лекари, адвокати или учители. Всеки от тях е различен и затова искам просто да са здрави и да намерят своето щастие и смисъл в живота.

Кое цените най-много в България и българите?
В България ценя най-много природата – красива през всичките четири сезона и историята – толкова богата и древна. В българите ценя умението им да оцеляват при всякакви трудности и от нищо да направят нещо. Познавам много млади българи, които са преуспели в България и навсякъде по света и се гордеят, че са българи!

Любима ваша рецепта, която бихте споделили с нашите читателки?
Всеки в нашето семейство има свое любимо ястие, в което присъстват продукти от бабината градина, но най-любима за мен е баницата с лапад, която правя на всички празници, и която винаги се хапва с апетит.

Пожеланието Ви за българската жена?
Да се поглежда с усмивка в огледалото преди да излезе навън и да зарежда с оптимизъм всички около себе си! Да бъде по-търпелива и ако е майка, да отделя повече внимание на децата си и да включва по-често бащата във възпитанието им! Защото децата са нашето бъдеще!

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Оксана ( преди 11 години )
Благодаря за страхотния подарък за 9 май! Интервюто е взето преди това, затова искам само да добавя, че благотворителната акция в Шумен и Каспичан премина много емоционално - нагушкахме дечицата и си поиграхме с тях, а с бабите попяхме и играхме народни хора. Запознах се с баба Копринка на 99 г., която всяка сутрин прави разходка в гората с песен на уста... Благодаря на всички за милите думи за мен, и аз се радвам, че ви познавам и че правим с любов добри дела!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Елица ( преди 11 години )
Толкова е хубаво да видиш, че все още има жени, които се стремят да запазят българските традиции и да ги предадат на децата; жени, които възпитават децата си в уважение към семейството и хората. Понякога ми се струва, че съвременната българка забрави да бъде жена и майка. Затова се възхищавам на Оксана - намира в себе си сили, енергия и мотивация да бъде красива, лъчезарна, одухотворена и в същото време силна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Лилия ( преди 11 години )
Окси е един от най-позитивните хора, които познавам. Толкова талантлива, мъдра и същевремнно по детски жизнерадостна. За мен също е пример в много отношения, най-вече що се отнася до възпитанието на децата.Окси, желая ти успех във всичко, което правиш. Бъди все такъв слънчев човек!Обичаме те!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Данна ( преди 11 години )
Окси е прекрасна във всяко едно отношение и съм много щастлива, че е част от живота ми и от хората, които са най-близки до сърцето ми! Трите й слънчеви деца са отражение на всичко, което тя споделя в интервюто- на ценностите и вярата й в доброто, на това, че понякога чудесата са в малките неща, които правим за другите! Смея да кажа, че Окси е от хората, които промениха живота и ми показаха верния път към сърцата на другите. Окси, продължавай да раздаваш радост на всички, бъди все така креативна и слънчева! Ти си истинска, обичам те!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Владислава ( преди 11 години )
Адмирации за екипа на "Аз жената" за това, че са взели интервю от Оксана Данаилова - майка на три деца! Заглавието ни казва,че интервюираната не някоя известна личност търсеща реклама, но от самото интервю става ясно, че всъщност тя е една необикновена личност - майка на 3 деца, съпруга помагаща на мъжа си в работата, снаха помагаща на свекърва си в грижата за къща и китна градина, активистка в благотворителни акции ...Обикновена майка, обикновен човек ...пример как обикновените хора правят необикновени неща!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Елеонара ( преди 11 години )
Окси е един от най-очарователните хора,които познавам.Всеки път ме кара да си възхищавам на всичко което прави.Тя е пример за мен.Има най-прекрасните и слънчеви деца,които много обичам.Пожелавам и много здраве и успехи в живота.Въпреки,че тя е постигнала най-големият успех...има прекрасно семейство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Тини ( преди 11 години )
Възхищавам се на Окси, страхотен човек, много добра майка и е многооо талантлива!Прегръщам те мила ! :)))) До скоро !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време