Тя, звездата

Сандра Алексиева: Готвя по задължение, но изпитвам огромно удоволствие

15.05.2011г. / 19 05ч.
Джадала Мария
Сандра Алексиева: Готвя по задължение, но изпитвам огромно удоволствие

Сандра Алексиева обича да готви още от малка, а сега вече е успяла да направи хобито си професия, което не се случва толкова често. Ето какво сподели тя специално за читателките на Az-jenata.bg:

Кога и как се научихте да готвите и да се занимавате с кулинарно изкуство?
Интересът ми към кулинарното изкуство се прояви още от съвсем малка, когато наблюдавах как бабите ми правят най-различни вкусотии. Искаше ми се и аз да мога да помагам и постепенно се научих, започвайки с рязане на сладки с формички, бъркане на кексово тесто с лъжица и разбира се класическото облизване на лъжицата, за което винаги ми се караха. По-късно започнах да правя първите си истински стъпки в кухнята, защото майка ми беше твърде заета, за да готви непрекъснато, а аз бях достатъчно любопитна, за да се науча. Помня, че първото ми успешно приготвено ястие беше пълнени чушки с ориз и кайма. Изпитах удоволствие да гледам как семейството ми вечеря с апетит и реших да превърна кулинарията в свое хоби. Днес кулинарното изкуство е моя професия, заради сайта „1001 рецепти“, който превърнахме в семеен бизнес и въпреки че сега готвя по задължение, изпитвам огромно удоволствие от това.

Изкуство ли е наистина и трябва ли да гледаме на ежедневното готвене като на изкуство, особено в забързания ни ден?
Да, готвенето е изкуство, което носи истинска наслада от вкусове и аромати. Трябва да си творец с въображение, опит и талант, за да можеш да радваш хората около себе си с вкусни ястия. Във всяка жена е заложен този талант и почти всяка успява да го развие. За жалост обаче забързаното ежедневие ни кара да забравяме, че в това да сготвиш за любимите си хора има сплотеност и романтика. Често, когато човек прави нещо по задължение, то губи своя чар и поради това е много трудно ежедневното готвене да се възприеме като изкуство.

Вие самата откъде намирате вдъхновение и нови идеи?
Аз обичам да готвя и работата ми носи удовлетворение. Не ми е нужен стимул, нито дори специално вдъхновение, за да приготвям нови ястия, които да споделям с потребителите ни в сайта. Имам около 200 кулинарни книги, събирани през годините от семейството ми, които непрекъснато чета и разглеждам. Така се раждат идеите за нови ястия – от четене на нещо сходно.

Най-българските гозби според Вас?
Най-българските гозби са онези, които ти напомнят за родния дом. За мен това са бобът, чийто аромат се носи още от вратата на дома, и баницата, направена от домашни кори.

Любимата Ви рецепта, която ще споделите с нашите читателки?
Харесвам достъпните рецепти, които са лесни за приготвяне и не изискват много време. Затова ще споделя с читателките ви рецептата на моя любим кекс, който се прави бързо и още по-бързо се изяжда:
Шоко кекс с орехи

Вашият любим вкус? Цвят? Място?
Ако трябва да ги опиша в една картина, представете си ресторантче край брега, чиито маси са на самия пясък, цветовете са топли, златисти като залеза, а вкусът е божествен, заради сервираната паста с морски дарове и аромат на босилек...

Пожеланието Ви за нашите читателки?
На първо място им желая да бъдат здрави, защото без здраве на нито едно удоволствие от живота човек не може да се наслади пълноценно. А след него им желая пълна гама удоволствия в живота, които да го направят цветен и значим.

Коментирай