За дома

Запазете найлоново пликче за спомен

20.05.2011г. / 13 16ч.
Вергиния Генова
Запазете найлоново пликче за спомен

Еврокомисията провежда дискусия дали цената на найлоновите торбички драстично да се увеличи или те изцяло да бъдат забранени.
Найлонката, както я наричат на много места у нас ще бъде заменена с пазарска чанта, кошница или мрежа.

Големите вериги магазини най-вероятно ще заменят найлоновия плик с книжен. Винаги ми е било интересно как по американските филми тупват в кухнята пълни хартиени пликове с продукти. И съм си мислела как ли тоя плик ще издържи в ръцете на българските домакини, които с километри мъкнат пликове с продукти?

Може би някои от вас като деца са били пращани на пазар задължително с мрежичката за картофи или с платнената торбичка за хляб. Аз имам такива спомени, че на пазар се ходеше приготвен с пазарска чанта, а не както сега, минавайки винаги можем да напазаруваме и да ни предоставят и в какво да си сложим продуктите.

След демократичните промени като че ли символ на новото време стана именно найлонката, найлоновото пликче, найлоновата торба, найлончето. И се чувствахме европейци – дори да си купим дъвка ни я слагат културно в пликче. Невероятно! Любезно! Шаренко!

И дори нищо друго да не разбраха някои българи от падането на желязната завеса, да не усетиха никаква друга благинка, поне събираха найлонка след найлонка и цъкаха с език – „друго си е цивилизацията“.
Всеки, който искаше да започне собствен бизнес се ориентираше към найлонови изделия от всякакъв вид и род – защото са лесни за изработка и евтини като цена.

Първо като бедни деца ги пазехме като нещо много скъпо, после започнахме да си изхвърляме боклука в тях, а накрая взехме и да хвърляме найлоновите изделия като боклук.

Докато не превърнахме страната си в найлонова република.

Е, вече този лукс ще ни бъде спестен.
Найлоновата епоха за радост на много хора си отива.

Чудя се дали има смисъл да пазим найлонови пликчета да показваме на внуците си или все още ще се веят по поляни и градинки?...

Все пак да запазим по едно найлоново пликче за спомен и да изчистим останалите.

Прочетете още:

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Яна ( преди 11 години )
Ние както вървим със сто години назад, скоро време няма да ни трябват такива спомени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар