Топлото време вече е тук, а с него – изобилието на пресни плодове и спомените от нашето детство, как майки и баби варяха часове наред сладка, докато се получи гъста смес със захарен сироп, която затваряха в бурканчета. След това сваряваха и самите бурканчета, за да са сигурни, че сместа от любимите плодове няма да се развали, докато чака да бъде лакомо изядена на зимна закуска.
Липсва ли ви това време, а този конфитюр?
Сега можете сами, само за 5 минути, да приготвите великолепен конфитюр от любимите Ви плодове, използвайки добавките за приготвяне на мармалади, конфитюри и желета на Dr. Oetker – Гелфикс Класик 1:1, Гелфикс Екстра 2:1 и лимонена киселина.
С помощта на добавките за консервиране на Dr. Oetker съхранявате витамините, цвета и формата на плодовете!
Това е възможно, защото не е нужно плодовата маса да се вари продължително време, за да се желира. В основата на желирането е естественият продукт пектин, който се съдържа във всички плодове. Колкото по-неузрели са плодовете, толкова повече пектин съдържат и толкова по-твърда желирана консистенция ще добият след топлинна обработка. С узряването на плодовете съдържанието на пектина намалява, съответно и твърдостта отслабва.
При консервиране с Гелфикс и захар към плодовата маса се набавя допълнително пектин към сместа от вече узрели и сладки плодове, за да се желира достатъчно добре. След кратко загряване пектинът се свързва със плодовата захар и киселините и при охлаждане се желира. Пектинът е една от основните съставки в добавката за консервиране Гелфикс и се добива главно от ябълки и цитрусови плодове.
Приготовлението на мармалади, конфитюри и желета е изключително лесно, следвайки точно трите стъпки на гърба на опаковката на продукта:
1. Измитите и подсушени плодове се нарязват на ситно за мармалад и конфитюр, оставят се цели, ако са дребни или се изцеждат за сироп при приготвяне на желе. Изберете Гелфикс Екстра 2:1 – за сладки и зрели плодове или Гелфикс Класик 1:1 – за по-твърди плодове с по-малко сладост. След това претеглете точно количеството от почистените плодове (плодов сок) и захарта.
- Gelfix Classic 1:1
- Gelfix Extra 2:1
2. Плодовете се слагат в съд на котлона, Гелфикс се смесва с 2 с. л. захар и се прибавя към тях. Сместа трябва да заври на средна температура при непрекъснато бъркане – след като заври, се прибавя останалата захар и се разбърква добре. Сместа се оставя да ври 3-5 мин. при постоянно бъркане.
По желание може да се отстрани пяната и да се направи проба за желиране. 1-2 лъжички от сместа се слагат върху чиста, суха чинийка – така конфитюрът бързо изстива до готовност. Ако желаете консистенцията да е още по-желирана се добавя 1 пакетче лимонена киселина Dr. Oetker и се кипва отново.
3. Сместа се отстранява от огъня и се изсипва веднага в предварително измитите и подсушени буркани. След това бурканите се затварят, обръщат се с капачката надолу и се оставят да престоят 5 мин.
Продуктите Гелфикс Класик и Гелфикс Екстра предоставят широко поле за творчество – може да сътворите конфитюр или мармалад по ваш индивидуален вкус.
При приготвянето на желе от ябълки може вместо бяла захар, да използвате кафява за карамелов вкус.
Ягодовия конфитюр може да освежите с малко мента, а мармалада от сини сливи – с щипка канела.
Експериментирайте като направите смес от плодове и сок – 0,4 кг кайсии, 0,4 кг банани и 200мл сок от вишни или конфитюра от смокини пригответе с 0,5 кг смокини, 0,5 кг ананас и няколко лъжички уиски.
Още предложения сме приготвили на www.oetker.bg.
Дори и да не сте дългогодишен кулинар, качествените продукти на Dr.Oetker и многократно изпитаните рецепти, предложения и идеи ще се погрижат да очаровате Вашите близки с превъзходен конфитюр за неделните палачинки.