След ГМО и свинския грип, поредната истерия пламна със заразените краставици и домати! Смъртните случаи в Германия и тежки неразположения в Швеция, Великобритания, Дания и Холандия още повече повишават градуса на напрежението. Още по-напрегнато става, когато телевизиите съобщават, че заразата още не е спряна и не се знае точно откъде е тръгнала. Засега се знае, че опасните коли бактерии са намерени в зеленчуци, дошли от Европейския съюз.
Българската агенция по безопасност на храните вече е започнала проверки от зеленчуци по нашите пазари и пробите са отрицателни. Някои ще спрат да ядат пресни зеленчуци в разгара на сезона им и ще чакат селската продукция от градините да излезе на пазарите. Все пак възниква въпросът можем ли да вярваме на етикетите по магазините за произход на стоката и ако изискаме документ от собственика, дали ще ни го даде, щом не сме проверяващ орган?
\nAz-jenata.bg попита няколко души от София и Варна „Страхувате ли се от заразени зеленчуци и плодове?“:
\nХристо, София: „Страхувам се от всичко. Както от зеленчуци, така и от плодове, така и от мобилни оператори, от кабелни телевизии, от софийски и други води, от топлофикации и от държавата, от монополите, но от зеленчуци не се страхувам. Те поне не са си наели един отдел с адвокати и няма да ми водят дела за неустойки или просрочени заеми, сметки, договори. Открай време зеленчуците и плодовете си ги мием, и това е всичко, което можем да направим. А банките, електрификациите, държавата и корпорациите се мият много трудно, сам не може човек да ги измие. Ето затова от зеленчуци не се страхувам.“
\nСнежана, Варна: „Новините за заразените зеленчуци ме притесняват. За това за известно време ще спрем да консумираме видовете зеленчуци, за които казват, че пренасят бактерията.“
\nДимитър, София: „Не знам, обаче бих предпочел да не попадам на такива... При подобни ситуации страхът е напълно естествено състояние.“
\nНаталия, София: „Не се задълбочавам прекалено много в информацията за заразените зеленчуци. Консумирам минимално и не се страхувам. Спазвам правилото, че дозата прави отровата. Има толкова много отрови наоколо, които поглъщаме, та едва ли краставиците точно ще ни вкарат в гроба.“
\nЗорница, София: „Да, малко се страхувам, нормално е. Опитвам се да внимавам от къде пазарувам зеленчуци и да знам произхода им. Не че това е гаранция, но без зеленчуци в този сезон не може.“
\nДаниела, София: „Страхувам се не от зеленчуците, а от недобросъвестните търговци, които ще скрият произхода на стоката. Също се съмнявам и в проверките на Агенцията за храните – не знам дали са достатъчни и дали ако има заразени зеленчуци, ще ги хванат. По телевизията гледах репортаж от една зеленчукова борса – собственикът каза, че имало внос от Испания през април, от който в момента някъде все още се продават такива зеленчуци. В същото време от агенцията дадоха друга информация – че е имало внос от зеленчуци от Испания през февруари-март, които вече са изчерпани. Е, на кого да вярваш?“
Прочетете още: