Тя, звездата

Екатерина Малчева: Бижутата са произведения на изкуството, но и философия

05.06.2011г. / 10 53ч.
Вергиния Генова
Екатерина Малчева: Бижутата са произведения на изкуството, но и философия

Екатерина Малчева живее и твори в един от най-прекрасните възрожденски градове на БългарияТрявна. Тя се радва на прекрасно семейство – съпруг, две чудесни и будни деца и много домашни любимци: кучета, котки, костенурки...
За семейството си казва, че е забавно, но като всяко младо семейство доста ангажирано. А за себе си, че почти няма време за отдих, защото е изцяло погълната от работа и мисли за нови и актуални идеи.
„Така е, когато твориш, идеите не ти дават мира!“ – казва тя.
Ето какво сподели специално за читателите на Az-jenata.bg Екатерина Малчева за творчеството, уникатите и влиянието им върху живота ни.

Разкажете с какво се занимавате в момента?
Имам галерия с произведения на изкуствата от различни автори. Основните ми занимания са иконопис и бижутерия. Ще се чудите за връзката между тях – любовта към хората. И в двата случая се налага да проявяваш разбиране, познания и търпение.

Какво са за Вас бижутата?
За мен бижутата са не само произведения на изкуството, но и философия. Трябва да познаваш както темперамента на една жена, нейните потребности, така и да усещаш истинската красота, която трябва да се подчертае. Нужно е да се познават минералите и тяхното въздействие върху човека. От векове се говори и пише за лечебните им свойства (литотерапия), и за отношението им към зодиака. Аз лично смятам, че е от значение какво те привлича, а не какво ти налагат да носиш. То е като дрехата – или ти харесва, или не. Всичко е въпрос на усещане, което ти доставя радост.

Какви бижута предпочитате да изработвате?
Изработвам само бижута-уникати, съобразени със стила и желанието на всяка жена.

Как се ражда идеята за едно бижу?
Импулс, който идва от минерала и желанието на клиента, най-вече.

Кои материали са ви любими?
Само естествените.

Кой купува авторски бижута в днешно време?
Обикновено мои клиенти са жени със стил и познаващи силата на минералите.

Търсят ли се, ценят ли се творбите-уникати?
Направили сме доста ревюта с модни къщи и конкурси мис, но индивидуалната работа си е най-ценна, тя идва от човека и за човека. Без взаимовръзка няма истинска творба. За съжаление не винаги се цени творчеството. Много хора не познават истинската стойност на нещата и допускат да бъдат лъгани, а когато застанат пред творба, винаги се съмняват. Може да се научим да разбираме изкуството, но за това трябва често да се срещаме с него и много да се говори.

Любовта към изкуството предава ли се по наследство?
Любовта към изкуството е като любовта към човека, не може да се обясни. Просто я носиш в себе си и с времето я развиваш. Не е задължително да си наследствен творец, но поне някой от близките ти е с художествени умения.

Вие сте от Трявна – вечният възрожденски град. Разкажете ни повече за него и как гражданите там успяват да поддържат възрожденския плам?
Определено има значение в кой град живее един творец. Аз живея в Трявна и това е голямо предимство за моята работа. Тук все още се усеща възрожденския дух и традициите не се забравят. Прекрасно е да живееш в чиста, подредена и красива Трявна, прекрасно място за творческа дейност и отдих!

Имате една от най-красивите сгради на общината и целият град е толкова приказно чист, като изваден от етнографски албумкаква е тайната и рецептата?
Тайната ни за чистия град е навици и отговорност. После, всяко нещо се представя със стил, без да се нарушава ансамбълът от възрожденски къщи и старинният дух на Трявна. За това се грижат и градоначалниците ни.

По-лесно ли се живее и твори на такова вдъхновяващо място?
Естествено, това е мястото. То служи като основа за всеки вид творчество.

Бихте ли разменили Трявна с някой друг град по света?
Животът ми е тук, в Трявна, където е и моето семейство. Бог ми е дал възможността да се развивам и творя на това място, и за нищо на света не смятам да го разменя.

Цени ли се в България изкуството и личното творчество?
Ценителите на изкуството в България не са много. Има ред причини, които водят до липсата на култура. Грамотността, по отношение на културата започва от семейството. Ако близките ти не са запознати и нямат отношение към изкуството, малко трудно ще се научите да виждате истинските творби, но няма невъзможни неща.

Може ли човек да се прехранва от един бутик за уникати?
Да, разбира се! Стига да си обича работата и да има специално отношение към своите клиенти: разбиране, уважение и търпение.

Лесно ли е да си жена в днешно време?
Да си жена е дар. Няма по-велико чудо от това да даваш живот и няма по-голяма любов от майчината! Жената е много сензитивна и без нея нищо не се случва на тая земя.

Пожелайте нещо на читателките наАз жената“.
Бъдете винаги себе си и така ще сте неповторими(уникати). Ценете се и си обръщайте повече внимание, за да се чувствате красиви и желани.

Любим цвят?
Всички цветове са ми любими. Те имат значение за състоянието и качествата на всеки човек. Това е друга тема, за която също мога много да ви говоря.

Любима музика?
Обичам да слушам различна музика: рок, хард рок, госпъл, блус, народна музика, зависи от настроението, в което се намирам и от обстановката.

Любимо място?
Любимите ми места са сред природата. Винаги има какво да се види в България, но морето си остава моята слабост.

Любима храна?
Любимата ми храна е китайската кухня с пиле, риба, гъби и подкрепено с чаша бяло вино.

Уникалните бижута на Екатерина Малчева – фотопоглед

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Петя ( преди 11 години )
Изключително красиви и стилни:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Диана ( преди 11 години )
Бижутата са наистина много красиви, но бих искала да знам дали се продават някъде другаде освен в Трявна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар