Свободно време

„За жените в науката“ започва второто си издание в България

10.06.2011г. / 12 33ч.
Аз жената
„За жените в науката“ започва второто си издание в България

Престижната стипендиантска програмаЗа жените в науката“ стартира за втори път в България. От 15 юни всички жени докторанти на възраст до 35 години, работещи в областта на естествените науки, ще могат да кандидатстват в програмата през 2011 г. Стипендии от 5000 евро ще бъдат отпуснати за провеждане на научни изследвания в собствената им страна – България, и за да бъдат насърчени да продължат по-нататъшното развитие на тяхната научна кариера.

Стипендиите тази година се осъществяват в партньорство между Лореал България и Националната комисия за ЮНЕСКО в България. Съвместният проект на фирмата и комисията отново е подкрепен от Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Националната програма предоставя стипендии на млади българки, посветили се на науката, по линия на известния в света проект „За жените в науката“, създаден с цел да поощрява млади жени учени към по-нататъшно професионално научно развитие.

„Благодарение на този прекрасен проект, в който участвах и спечелих стипендия, сега съм в състояние да осъществя един много важен екологичен проект, върху който исках да работя от дълго време. Наистина се радвам, че взех участие в миналогодишното издание на програмата. Препоръчвам я на всички български жени, които сега се борят в трудната научна среда и въпреки това достигат изключителни резултати. Благодарна съм, че има програма в България, която признава важността на инвестициите в знанието и науката като предпоставка за развитието и напредъка на обществото като цяло“, каза Елисавета Кирилова, една от победителките в първото издание на националната стипендиантска програма.

Кандидатите за стипендии по програмата ще могат да подадат заявленията си в периода 15 юни – 1 октомври 2011 г. в Националната комисия за ЮНЕСКО в България или на имейл адрес: snishkova@mfa.government.bg. Желаещите да участват в програмата могат да получат повече информация или да изтеглят необходимата за кандидатстване документация и от уеб сайта на ЮНЕСКО: www.unesco-bg.org.

Проектите ще бъдат оценявани от професионално жури с председател проф. Анастас Герджиков и членове, експерти в областта на науката.

Откакто е създадена програмата „За жените в науката“, над 1000 млади жени от 100 страни са насърчавани да развиват своите научни изследвания. От януари 2011 г. 854 млади жени учени от 54 страни са били наградени с регионални или национални стипендии.

Прочетете още:

Коментирай
Свободно време