Тя, звездата

Аничка Петкова: Днешните ученици искат да се учат от своите преживявания

19.06.2011г. / 23 07ч.
Джадала Мария
Аничка Петкова: Днешните ученици искат да се учат от своите преживявания

Аничка Петкова е учителка на второкласници от ОУ „Иван Вазов“ – Видин. На ред с всичко останало, тя смята за необходимо да учи още от малки децата на безопасно поведение в интернет. И така, покрай една от кампаниите на детския сайт Az-deteto.bg за безопасно сърфиране се свързахме с нея. Ето какво беше любезна да сподели тя за нашите читатели:

Умеят ли да сърфират безопасно децата ни днес, какви са Вашите наблюдения?
Аз работя с ученици от 1 до 4 клас, но наблюдавам моя син и неговите приятели. Истината е, че съвременните деца не умеят да сърфират безопасно. Смятам, че малките ученици трябва да се учат на тези умения. Според мен формирането на култура на общуването в реалния или виртуалния свят трябва да започне, когато детето се превърне в активен участник този процес. В началото децата копират поведението на възрастните, затова е необходимо родителите и всички, които общуват с детето да си дават ясна сметка за това. Когато родителят отделя време да поговори и провери какво прави детето му пред компютъра, когато учителят мотивира своите ученици да общуват и спазват определени правила, то децата се научават на тези правила. Когато родителите и учителите обединят своите усилия в посока да говорят открито, да изискват от детето адекватно поведение, без то да се страхува да сподели преживяванията си с тях, тогава децата ни ще изградят умения да отличават опасното от безопасното. Именно възрастните са тези, които могат да помогнат на децата да променят общуването във виртуалното пространство.

С какво са по-различни децата днес от тези преди 10 или 20 години?
Днешните деца са родени сред новите технологии. Те са част от тяхното ежедневие. Ако преди 20 години, учителят можеше да съобщава фактите, а учениците да ги приемат и запаметяват като истина от последна инстанция, днешните ученици искат да се учат от своите преживявания. Те овладяват знанията много по-бързо, но предпочитат това да става на практическа основа.

Вие самата на какво смятате, че е най-важно да ги научим?
Винаги съм си мислила, че училището трябва да дава на децата практически умения, а и по-малко академични знания.

Какво Ви носи професията Ви? Кои са най-трудните моменти в нея?
Моята професия е сбъдната детска мечта, затова не се оплаквам. Много са трудните моменти. Като се връщам назад, най-трудно ми беше да приема думите на една майка, която заминаваше на работа в чужбина. Тя дойде да се сбогуваме и ми каза: „Госпожо, оставям детето си на вашата обич и божията милост!“.

Пожеланието Ви към българските учители?
Да се гордеят със своето призвание и да не забравят, че техният труд дава на децата „корени и крила“.

И към днешните деца на България?
Да не се плашат от трудностите. Да се борят и да сбъдват мечтите си.

Коя е Вашата любима храна или рецепта?
Аз обичам да си похапвам. Днес правих салата от коприва. Ето и рецептата:
Прясната коприва се измива и попарва. Нарязва се и към нея се добавя две скилидки счукан чесън, една опечена суха чушка. Заливам с нагорещено олио и малко оцет.

Кое е любимото Ви място?
Обичам да ходя в Боженци. Там презареждам батериите и си отпочивам истински.

Коя е любимата Ви музика?
Харесвам баладите и шансоните.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Цветанка ( преди 11 години )
Така е:децата се учат най-добре, когато преживяват.Още в древни времена Конфуций е казал:"Чух и забравих. Видях и запомних. Преживях и разбрах."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
От редакцията ( преди 11 години )
Класът на г-жа Петкова си има и сайт :)http://vazovche.webnode.com
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време