Бременност

Бременността и бъдещият татко

22.06.2011г. / 15 37ч.
Аз жената
Бременността и бъдещият татко

Бъдещият татко активно се променя докато очаква своето бебе. Първоначално е възможно да се е зарадвал на благата вест, но постепенно се превръща в нервен мърморко. Защо? Дори и малко бременната жена мисли като бременна преди да забременее – проверява за напрежение в гърдите, опитва се да се храни здравословно и въобще е нащрек за признаци на бременност. Таткото обаче изостава от процеса с около 1-2 месеца. Той ще почувства притеснение и страх, че изпуска нещата и че все трябва да догонва случващото се. С времето ще му мине и хормоните му ще се успокоят. Да, говорим за неговите, а не нейните хормони. Потните жлези на бременната жена изпускат феромони, които увеличават тестостерона и пролактина в организма на партньора. Така природата стимулира бащините инстинкти. Ако момчето се превръща в мъж по време на пубертета, то мъжът се превръща в баща през бременността.

Сигурно сте чували, че татковците дебелеят заедно с бъдещите майки. Това не е слух, а е научно доказано и дори си има име – „синдром на люпенето“. Обикновено започва в края на първия триместър и може да продължи през цялата бременност. Някои татковци дори получават гадене и повръщат.

Стана ли ви жал вече? Има и още – време за гнездене. Повечето майки се превръщат в квачки, които виждат новороденото като пухкаво малко същество, което ще обличат в меки малки дрешки. Татковците пък се фокусират върху ремонти и преустройства на дома.

Докато месеците от бременността се нижат един след друг забелязвате ли, че той повече слуша какво говорите? Всъщност слуховия център на мъжа се променя, за да може да чуе бебешки плач, който преди това едва ли би му направил впечатление. Майките все пак чуват по-добре, но природата се грижи и таткото да е в постоянна бойна готовност. Дори и таткото да не е свързан физически с плода, той започва да чува по-добре и сякаш всичките му сетива се изострят – точно както, когато човек се влюбва, този път обаче, ще е в малкото розово бебе. Същият мозък, който е хипнотизиран от футболен мач, се хипнотизира още от първия път, когато вижда бебето.

Когато новороденото вече е у дома, не го обсебвайте – дайте шанс на таткото да бъде с него (под ваше наблюдение в началото). Изследванията сочат, че татковците са много внимателни и оказват благотворен ефект върху бебето, когато майката не гледа или я няма.

Прочетете още:

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати