Здраве и красота

Хранителна чиния вместо хранителна пирамида

23.06.2011г. / 16 08ч.
Аз жената
Хранителна чиния вместо хранителна пирамида

Хранителната пирамида, която всички познаваме, вече е морално остаряла. Голямата разлика между хранителната пирамида, представена през 1992 г., и новата хранителна чиния, която ще я замести, е простотата. Според първата дама на САЩ Мишел Обама, когато става дума за ядене, няма нищо по-просто от една чиния. Родителите често нямат време да измерят количеството пиле или ориз в една порция и е много по-лесно само да погледнат чинията и да видят дали храната в нея е правилно разпределена.

Каква е идеята на хранителната чиния? Балансиране на 5-е елемента на здравословното хранене: плодове, зеленчуци, протеини, пълнозърнести храни и млечни продукти. Около половината от съдържанието на вашата чиния трябва да е плодове и зеленчуци, 1/4 да са пълнозърнестите храни и останалата 1/4 – протеини. Препоръчва се и малко количество млечен продукт с ниско съдържание на масло или напълно обезмаслен, а не пълномаслен. Според експертите по храненето новата графика на чиния, разделена на 4 сектора, е по-разбираема за децата и възрастните.

Какво още е нужно за здравословното хранене?

  • Балансиране на калориите – наслаждавайте се на храната, но яжте по-малко; избягвайте прекалено големите порции.
  • Кои храни да увеличим – нека половината от чинията ви да е пълна с плодове и зеленчуци; поне половината от зърнените храни да са пълнозърнени; преминете на обезмаслено мляко или такова с нисък процент (1%) масленост.
  • Кои храни да намалим – сравнете количеството натрий в храните като супа, хляб и замразени храни и изберете за себе си онези, които имат по-малко натрий; пийте вода вместо подсладени напитки.

Прочетете още:

Коментирай