Бременност

Болка в гърба при бременност – как да я преборим?

27.06.2011г. / 08 59ч.
Аз жената
Болка в гърба при бременност – как да я преборим?

Знаете ли, че хормоните отпускат мускулите и сухожилията, за да подготвят тялото за разтягането, което ви предстои? Така че има надежда дразнещата болка в гърба, докато сте бременна в последните месеци, да намалее или изчезне. Ето как:

1. Правилна стойка – дайте раменете назад, изправете се и изпъчете гърди. Опитайте се винаги да сте в правилна поза, а не изгърбени или извити.

2. Седенето също изисква грижа – това означава да се опитате винаги да седите така, че краката да са леко повдигнати. Предпочитайте столове, които имат облегалка в областта на кръста или пък си носете възглавница.

3. Дълга възглавница за сън – спете на една страна със свити колене, между тях възглавница. Още по-удобна е дългата възглавница за бременни.

4. Подходящо облекло за бременни – ходете с ниски обувки и панталони за бременни, които имат нисък поддържащ корема пояс.

5. Горещо, студено и разтриване – различните жени предпочитат различни неща – някои релаксират с топла вана с подложки, други обожават свежия хладен душ. Винаги добър резултат дава нежно разтриване на тялото.

6. Упражнения – за да останете във форма е добре да се раздвижвате. Ако упражненията са нещо ново за вас, посъветвайте се с лекаря си кои са подходящи за състоянието ви. Ето едно за бъдещи майки с болки в кръста – застанете на четири крака – китките под раменете, коленете под таза (под прав ъгъл) – извийте гръб като котка и задръжте няколко секунди, после бавно извийте гърба надолу и задръжте за малко, повторете няколко пъти.

Прочетете още:

Коментирай