Свободно време

Революцията в здравословното хранене

29.06.2011г. / 16 02ч.
Аз жената
Революцията в здравословното хранене

Гликемичният индекс (ГИ) е революционно откритие в науката за храненето. Той е всеобщо признат и доказан критерий за качеството на въглехидратите и за това как те влияят върху нивото на кръвната захар. ГИ е резултат от 30 години проучвания върху реални хора и реални храни.

Храненето с нисък ГИ е лесно, тъй като не изисква да се спазват сложни схеми, да се броят калории или човек да се ограничава. Принципът на ГИ е много прост:

  • Храните с висок ГИ съдържат въглехидрати, които предизвикват рязко и голямо покачване на нивото на кръвната захар. Те трябва да се консумират по-рядко и умерено.
  • Храни с нисък ГИ съдържат въглехидрати, които оказват по-слабо влияние върху нивото на кръвната захар. Те са полезни за здравето и трябва да се консумират често.

Книгата „Революцията в здравословното хранене“ е част от най-авторитетната световна поредица по темата за гликемичния индекс, издадена в Австралия, Европа, Америка и Азия. В нея читателят ще открие абсолютно всичко, което му е нужно, за да превърне храненето с нисък ГИ в неразделна част от живота си! Информацията и съветите в нея са от съществена важност за хора със следните състояния:

  • диабет и преддиабет
  • повишено или наднормено тегло
  • натрупване на мазнини в коремната област
  • диабет по време на бременност
  • по-висока или по-ниска от нормалната кръвна захар
  • сърдечносъдови проблеми
  • високи нива на триглицериди
  • метаболитен синдром
  • поликистоза на яйчниците и нарушен хормонален баланс
  • затлъстяване на черния дроб
  • проблеми с венците и зрението

Както и за всички онези хора, които искат да избегнат изброените заболявания и да водят дълъг и здравословен живот!

Как един и същ хранителен режим би повлиял върху толкова различни състояния?
Причината е проста: изброените заболявания са свързани с колебания в нивото на кръвната захар, което причинява неприятни последствия върху здравето. При всяко едно от тях здравето на човек би се повлияло добре, ако се храни така, че да нормализира нивото на кръвната си захар, т. е. ако знае как да подбира правилните въглехидрати. Именно тук на помощ идва т. нар. гликемичен индекс, на базата на който е изградена тази книга.

Авторите обясняват, че режим на хранене с нисък ГИ не представлява стрес за организма. Достатъчно е на всяко хранене да се приема само една храна с нисък ГИ (стойностите на отделните храни са поместени в края на книгата), което гарантира, че общото хранене няма да доведе до голямо повишение на кръвната захар. След като човек замени една храна с висок ГИ с аналогична на нея с нисък ГИ (например бял с пълнозърнест хляб), той вече е направил една крачка напред към здравето.

В първа част на книгата са разгледани подробно гликемичният индекс (какво представлява, защо е важен) и въглехидратите и, по-специално, защо се нуждаем от тях и кое е подходящото количество за всеки човек. Във втора част авторите описват каква роля играе режимът на хранене с нисък ГИ за регулиране на теглото, както и как може да помогне при лечението или профилактиката на различни заболявания и неразположения. Разгледано е как да се приложи ГИ в здравословното хранене за деца, за спортисти и при съставяне на оптимален тренировъчен режим.

Особено важна е четвърта част, която е практическо ръководство за хранене с нисък ГИ. Обяснени са десетте стъпки към здравословен режим на хранене, дават се полезни съвети за това с какви продукти да запълните хладилника и килера, както и някои лесни предложения за закуска, обяд, вечеря и закуски между храненията. Тази част съдържа и 50 рецепти за лесни и вкусни ястия, заедно със стойностите на ГИ и анализ на хранителната стойност на ястията.

В таблицата в пета част са поместени стойностите на ГИ на основните храни и хранителни продукти.

Книгата „Революцията в здравословното хранене“ предлага начин как човек да поддържа тялото си в добро здраве и форма, като използва най-естественото средство – храната. Този начин на живот е основан на важния принцип, че ключът към правилния избор на храните не е в калориите им, а в правилното им съчетаване и общия хормонален ефект от тях.

За авторите:
Джени Бранд-Милър е един от най-големите авторитети в света в областта на въглехидратите и гликемичния индекс и повече от 25 години прилага ГИ при изготвянето на хранителни режими. Преподавател по диетология в Университета на Сидни и бивш президент на Общността на диетолозите в Австралия, Бранд-Милър е директор на програмата за поставяне на ГИ върху етикетите на храните към Австралийската асоциация за борба с диабета и Фондацията за изследване на диабета при подрастващите. Заради приноса си в развитието на науката и технологиите Бранд-Милър е търсен лектор, а лабораторията, която ръководи в Университета на Сидни, е призната по целия свят заради мащабните изследвания върху въглехидратите и здравето.
Кей Фостър-Пауъл е диетолог с дългогодишен опит в лечението на диабет. Всяка година помага на стотици хора да подобрят здравословното си състояние и да намалят риска от усложнения чрез хранене с нисък ГИ. Заедно с Джени Бранд-Милър Кей Фостър-Пауъл е съавтор на всички книги от поредицата за гликемичния индекс, както и на таблиците със стойности на ГИ и гликемично натоварване, публикувани в „Американски журнал по клинична диетология“.
Стивън Колагиури е преподавател във Факултета по изследване на затлъстяването, диетология и физическа дейност на Университета в Сидни. Член на Австралийската организация на лекарите, той е автор на повече от сто научни доклада, като голяма част от тях са посветени на гликемията след хранене и диетата на хора с диабет. Той е практикуващ ендокринолог и водещ изследовател, признат на международно ниво.

Издателство „AMG Publishing“
Дата на излизане: 28.06.2011 г.
ISBN: 978-954-9696-33-2
Формат: 16,3 х 23 см
Обем: 368 стр., корица: мека
Корична цена: 18 лв.

Прочетете още:

Коментирай