Здраве и красота

Как да избегнем слънчевите изгаряния през лятото

04.07.2011г. / 14 10ч.
Мария Дуковска
Как да избегнем слънчевите изгаряния през лятото

Лятото е вече факт и настъпи време за мечтаната почивка – било то на море, в планината или край градските басейни. При всички летни възможности за отдих задължително е да се предпазим от опасни изгаряния, тъй като слънчевите лъчи отдавна не са така полезни, както се смяташе в близкото минало. Разбира се, за да си набавим нужния на организма витамин D, излагането на слънце е препоръчително, но за кратко време и със слънцезащитна козметика под ръка.

\n

Ако ви предстои отпуска на морето или пък ще отскочите до близкия басейн с децата, трябва да имате предвид следните неща, за да избегнете неприятни изгаряния:

\n

1. Ограничете времето, което прекарвате изложени под преките слънчеви лъчи. Най-добре за кожата ви е да прекарвате не повече от 10 минути на слънце. След което е препоръчително да поседите известно време на сянка и отново може да се попечете.

\n

2. Не се засилвайте да правите шоколадов загар още на първия ден от почивката си. Започнете със слънчеви бани от по няколко минути, като всеки ден увеличавате постепенно престоя на слънце. Избирайте да се препичате под жаркото слънце в часовете между 9-11 сутрин и 16-19 следобед.

\n

3. Когато не сте на плажа, но все пак ви предстои разходка навън, избирайте светли и ярки цветове за облеклото си. Известно е, че тъмните цветове и особено черното привличат неумолимо слънчевите лъчи и по-бързо се нагряват.

\n

4. Евтиното излиза скъпо! Известната поговорка важи с особена сила за слънцезащитната козметика и слънчевите очила. Пазете своето здраве и особено чувствителната детска кожа. За да предпазите себе си и децата ефективно от негативното влияние на слънцето, избирайте качествена козметика и подходящи защитни средства.

\n

5. Пазете децата! Не ги излагайте на най-силното слънце, в часовете между 12 и 16 следобед. А в останалото време задължително нека бъдат с шапки с козирка, която да пази главата и най-вече да щади зрението им.

\n

6. Не забравяйте, че слънчевите лъчи ви намират, дори и когато сте във водата или под чадъра. Истината е, че UV-лъчите се отразяват във водата или пясъка и затова не сме напълно защитени, дори и под сянката на чадъра.

\n

7. Не слагайте слънцезащитно олио върху устните си. За тях е необходимо да използвате специален защитен продукт за устни или пък балсам с UV защита.

\n

8. Нанасяйте слънцезащитната козметика поне 15-20 минути преди излагане на слънце, за да може хубаво да се асимилира от вашата кожа и да ви предпази ефективно от изгаряне.

\n

И все пак, нека не забравяме, че в умерени дози слънчевите лъчи са необходими за тялото ни, което с тяхна помощ произвежда така необходимия витамин D. Но както с всичко останало, не бива да прекаляваме и с прекомерните слънчеви бани. Бъдете умерени, винаги със слънцезащитна козметика под ръка и се насладете на почивката си. Хубаво лято!

Прочетете още:

Коментирай