Козметика и грим

Здрава ли е косата ни?

07.04.2005г. / 09 35ч.
Аз жената
Здрава ли е косата ни?

С няколко кликания в интернет можем да си направим всякакви тестове, но и доброто старо огледало все още може да ни послужи да разберем дали сме в добра здравословна форма. Не случайно постоянно спрягат, че здравето отвътре личи отвън.

Ако имаме здрава коса, здрави нокти и здрава кожа, то най-вероятно не страдаме от сериозни болести.

Красотата на косата се вижда от пръв поглед, но се подхранва бавно и продължително, не само отвън, но и отвътре.

Ако косата ни не е достатъчно мека, трудно се сресва и е неподатлива за направата на различни прически – имаме проблем – най-вероятно косата ни не е достатъчно хидратирана.

Дехидратация на косъма се получава при често използване на преса за коса, както и при обща дехидратация на организма – ако не пием достатъчно вода. Ако имаме проблем с това да се сещаме да пием вода е добре да си вземаме по едно шише литър и половина вода и да не си тръгваме от работа, докато не го изпием. А когато температурите са по-високи, трябва да се насилваме да пием още повече течности.

Ако имаме проблем с пърхот или косопад – веднага трябва да видим откъде да си набавим цинк.

Дали ще се обърнем към разтворими таблетки със съдържание на цинк или към естествените източници като: черен дроб, морски продукти, пшеничен зародиш, месо, тиквено семе или яйца, решаваме сами.
Добър и бърз ефект може да се постигне и с бирена мая на таблетки.

Ако косата не е достатъчно лъскава и с наситен цвят – трябва да лапаме повече мед, но не с лъжицата от буркана или да хващаме първата метална дръжка, която ни попадне. Както се досещате става дума за елементът мед – да се обърнем към естествените източници като: пшеница, зрял боб, грах, сушени сини сливи, дробчета и всякаква карантия, морски продукти, пресни зеленчуци, ядки, семена.

Дори докато се шегуваме трябва да си напомняме, че липсата и на желязо в организма може да ни създаде много по-големи проблеми от това, че косата ни е увехнала и без блясък. Достатъчно е да споменем анемията и ревматоидния артрит, за да хукнем по поляните да берем коприва. А това е супер добра идея за пролетта – хем полезно, хем приятно. Само да вметна, че е полезно копривата да се бере с голи ръце. Лично аз все още не бих дръзнала да пробвам, но казват, че е полезно против ревматоидните болки.

Желязото участва в пренасянето на кислород до клетките и ако няма достатъчно от него, цялото тяло страда – отразява се дори и на косата.

Естествените източници на желязо: освен копривата са и карантиите (черен дроб, сърце), червеното месо, ядки, фасул, овесено брашно и други.

Ако имаме проблеми със скалпа и не харесваме косата си, може би не приемаме достатъчно и витамин A, който регулира обменните процеси на епитела – кожата на главата също е важна за красотата на косата.

Къде да намерим Витамин А: в млякото, млечните продукти (краве масло), черен дроб, жълтък, доматите, червените чушки, прасковите, кайсиите.

Ако сте направили теста и сте установили някой от проблемите с косата, значи остава само едно – да промените хранителния режим. Да наблегнете на повече полезни и витаминозни храни и да отбягвате онези, които засищат, но не внасят полезни елементи в организма ви.

Да не забравяме, че организмът ни се е изтощил през зимата и пролетта е времето да се заредим с повече витамини и повече енергия.

* * *

Косата - силна и нежна
Полезни съвети за косата от върха
Амино-киселините – ключът за красива и здрава коса
Пролетен цъфтеж на косата – неприятно, нали? Коса – тема от форума

Коментирай