Цветя

Как да размножим домашната орхидея?

07.07.2011г. / 09 38ч.
Аз жената
Как да размножим домашната орхидея?

В последните години орхидеите се превърнаха в любими домашни цветя наред с класическите бенджамин, рододендрон, бегония и други. Разнообразието от орхидеи е наистина голямо, а отделните видове можете да разпознаете по различната форма на зелените листа, както и различните форми и нюанси на цвета.

Ако обичате своята орхидея и искате да й се наслаждавате в другите стаи от дома, или пък ваша приятелка иска да си „открадне“, трябва да знаете, че това растение се размножава вегетативно. Това означава, че както при повечето стайни цветя не ви трябва мъжко и женско растение. Има два начина за вегетативно размножаване и то зависи от вида на орхидеята.

Първият начин е чрез издънка от растението-майка. Изчакайте издънката да порасне малко и тогава я откъснете. Можете леко да я цепнете на някои места. Над мястото на прорезите трябва да има коренчета. От откъсната част може да порасне нова и самостоятелна орхидея.

Вторият начин е да разделите псевдобулбите и така ще имате няколко растения. Обърнете внимание, че всяка псевдобулба ще може да изкара листа.

Има и трети начин, но той е доста труден. В този случай трябва да изчакате орхидеята-майка да образува семена. За да стане това обаче, вие ще влезете в ролята на пчелата и ще опрашите растението. Това е лесно, но пък отглеждането на растение от семка става само в стерилна среда поради голямата уязвимост на семето от различни гъбички.

Прочетете още:

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
rali ( преди 7 години )
какво означава издънка и псевдобулба ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
valentina ( преди 8 години )
5 rate up comment 2 rate down comment
невена ( преди 11 години )
Това го описвате като разходка в парка горе долу , повечето от описанията са невероятно невъзможни занимавам се с това от 4 години и ако направиш прорези на издънка по добре да я изхвърлиш на *** използвам само стерилни уреди и въпреки това успеваемостта е 30%и то при отделяне на бебе с станали вече корени ! отделянето на булба също не е това което значи първо булбата трябва да е полу отделена за де се получи и второ гниенето е почти моментално риска да загубиш и двете растения е огромен !За семето отново въображението е голямо семе от орхидуя може да се размножи само ако орхидеяако е инвитро ! имате имейла ми може хонорара да ми го пратите !заради инфотоОт редакцията:Благодарим за коментара и информацията. Хонорарът, е така да се каже, морален, нематериален. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15 rate up comment 24 rate down comment
Teodora ( преди 11 години )
Би ми било доста полезно като информация да разбера как да размножа орхидеята си. Но моля за пояснение. Кое точна наричете псовдобулба? Откъде се взима издънката, как се правят прорезите и как така над тях трябва да има корен? Може ли в обикновена пръст да се засади и ако не може моля дайте съвет какво да правим?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар