Здраве и красота

Кошмарите – защо ги сънуваме и как да се справим

08.07.2011г. / 09 33ч.
Аз жената
Кошмарите – защо ги сънуваме и как да се справим

Събуждате се изплашени, облени в студена пот и ви е трудно да повярвате, че това е само кошмар. Но наистина ли е било само сън? Дали сънищата без значение добри или страшни не се опитват да ни кажат нещо?

Всъщност „лошисънища няма, тъй като всеки сън, независимо колко ни е изплашил, може да ни накара да се опознаем по-добре.

Например децата на възраст около 5 години често сънуват кошмари и се събуждат от тях. Според учените тези кошмари имат връзка с процеса на отделяне, тъй като детето става отделен индивид, както и с физическия растеж и развитие. Това е период, в който децата може да сънуват, че ги преследва чудовище.

Как родителите да утешат изплашеното дете? Според Джейн Кемпбел, член на Международната асоциация за изследване на сънищата, вместо родителят да се присмее на тези сънища, той би могъл да научи детето да осъзнае, че сънува и да каже на чудовището или вещицата да се махнат. „С други думи децата могат от рано да се научат да се справят със страховете си докато сънуват“, обяснява Кемпбел.

Възрастните може да използват сънищата като възможност да преодолеят страховете си докато са в спокойна и сигурна среда. Често кошмарите са резултат от невъзможност да разберем какво наистина ни притеснява докато сме будни. Те са гласът на подсъзнанието, който казва „Събуди се!“. Естествено тези лоши сънища ни карат да се чувстваме неприятно, тъй като показват неща, за които предпочитаме да си затворим очите на яве. Ако изследваме тези сънища, може би ще открием, че те са ранен сигнал на тялото ни, че трябва да променим нещо.

Най-напред не бива като деца да си казваме, че тези сънища са глупави или просто страшни. Трябва да погледнем на тях като на инструмент на съзнанието. Докато сънуваме, ние разполагаме с море от информация. Можем тъкмо в съня си да открием решението на проблем, който ни мъчи.

Ако усещаме нужда да се изправим срещу съня си, понякога е добре да се посъветваме с психолог, а не да се поддадем на изкушението да го потиснем.

„Много хора правят точно това, като си казват: „Тези сънища не ми харесват, ще ги забравя“, казва Кемпбел. Това решение, може и да работи на момента, но потискането може да доведе до още по-големи проблеми в бъдеще“.

Прочетете още:

Коментирай