Семейство

Децата и слънчевите изгаряния

17.07.2011г. / 23 59ч.
Нина Иванова
Децата и слънчевите изгаряния

Лято е и децата ни по цял ден са навън, било то на плажа, край басейна, в кварталната градинка или в някой слънчев парк. Докато те се забавляват под ярките лъчи на слънцето, ние, като родители трябва да направим всичко възможно да ги предпазим от така опасните слънчеви изгаряния. Тъй като залисани в игри, децата често забравят препоръките ни да стоят повече на сянка, трябва да направим така, че кожата им да е защитена от продължителното излагане на слънце.

1. Винаги, когато децата са навън, ги обличайте в тениска или блуза с къси ръкави. Задължителна е и шапката. Ако сте на море или басейн, винаги носете резервна тениска, ако детето се намокри. Имайте предвид, че повечето фабрични тъкани на дрехите пропускат по-голямо количество ултравиолетови лъчи.

2. Убедете се, че детето носи шапка. За целта изберете шапка в любимия на детето цвят и модел. Нека то само си избере шапка, а вие деликатно го насочете към модел, който защитава очите, лицето и поне част от вратлето, за да бъде слънцезащитата ефективна.

3. Слънцезащитният крем е задължителен! Преди да излезете навън с детето, е необходимо да го намажете обилно със слънцезащитен крем, и за целта нека бъде с фактор поне 15, за предпочитане е по-висок. Имайте предвид, че факторът защита на различните козметики всъщност определя колко дълго време може да седите на слънце, ако сте го нанесли.

4. Бебе на слънце – не! За малки бебета, под 6-месечна възраст, всякакво излагане на слънце е силно непрепоръчително. Кожата на бебетата е свръхчувствителна и изгаря много по-бързо, отколкото на по-големите деца или възрастните. Затова не поемайте рискове и пазете най-малките дечица, като гледате винаги да са под плътна сянка.

5. Планирайте игри на закрито. Когато имате тази възможност, опитайте се да планирате мястото за игра на децата. Нека то да бъде под тента или чадър, така че минимално количество слънчеви лъчи да проникват и влияят на детската кожа.

6. Не разчитайте на облаците! Ако времето е мрачно и облачно, не мислете, че няма как да изгорите, вие или пък децата. Напротив, доказано е, че ултравиолетовите лъчи могат да преминават дори и през облаците, и така да нанесат тежки поражения на кожата. Затова не рискувайте и винаги пазете чувствителната детска кожа.

Прочетете още:

Коментирай