За дома

Да купуваме ли диня на парче?

19.07.2011г. / 15 06ч.
Вергиния Генова
Да купуваме ли диня на парче?

Въпреки че все още не е дошъл месец август, пазарите вече са затрупани с огромни дини. В кварталите можем да видим тук-там в между блоковото пространство, стоварени на куп, цели камиони дини. И всичките са големи, да не кажа, че преобладават огромните и най-вече продълговати дини.
Трудно е да ги носиш, трудно е да ги изядеш. Големите дини са идеални за големи семейства, но не и за онези, които живеят сами. Е, ако само това са ни големите проблеми, то лесно можем да ги решим с големи купони, където да споделим сочния плод с приятели.
Знаем ли обаче как да избираме диня, която хем да е сочна, хем да е добре узряла, хем да не е изкуствено наторявана. Имайте предвид, че нитратите в динята се разпределят неравномерно от кората към вътрешността т. е. най-много са в кората и в близост до нея. Затова изрязвайте динята по-надълбоко и не правете сладко от корите.
Вторият белег, че има високо съдържание на нитрати в динята е жълтият, вместо бял цвят на жилките в сърцевината на динята. Разбира се това можем да го установим чак след като сме купили динята, но пък бихме могли да й направим рекламация. И да не купуваме повече от съответния магазин или пазар.
Добре е да избягваме дините, които се продават на парче или по половин диня. Въпреки че са обвити във фолио, не знаем кога е била разрязана, дали не е пипана с мръсни ръце и как е била съхранявана междувременно.
Затова най-добре купувайте цели дини – ако не може да ги изядете и си мислите, че ще се развалят – направете сок, десерт или сладолед.

Прочетете още:

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Маринка ( преди 11 години )
Ние често купуваме на парче, но всъщност последния път беше вкиснала ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
ани ( преди 11 години )
няма как да избегна купуването на диня на парче, защото целите са твърде големи за 1, дори 2-*** човека. иначе цяло лято няма да вкуса диня. Друг е въпросът защо са толкова големи- Едно време на бостната на баба и дядо повечето дини бяха на половина на тези като големина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време