Бременност

Храненето на жената влияе върху незаченатото бебе

28.07.2011г. / 15 10ч.
Аз жената
Храненето на жената влияе върху незаченатото бебе

Здравословният начин на живот е задължителен за всяка бременна жена, която иска да роди здраво и износено бебе. Според последни изследвания обаче пълноценното хранене на майката има значение за здравето на бебето, дори още преди то да е заченато. Понякога положителният резултат от теста за бременност е изненада, но ако планирано правите секс за бебе, трябва от рано да загърбите пърженото, безалкохолното, кафето и прекаляването със сладкиши. В противен случай се повишава вероятността при раждането бебето да е с ниско тегло и да е предразположено към развиване на диабет тип 2 и затлъстяване.
Учени използвали мишки за да представят ефекта от нездравословното хранене на майката върху здравето на детето. 10 седмици преди забременяване давали на мишка храни, бедни на протеини, а по време на бременността – нормална храна. Мишката родила бебета с ниско тегло, които след отбиването имали да догонват нормални мишки в растежа и развили чувствителност към инсулина.
Изследване на други учени потвърдило вече направените резултати и дори дало нови, засягащи мъжкото поколение. Лекарите разделили плъхове на две групи – по време на бременността и кърменето на първата група давали вредна храна като пасти, кексчета, бисквити и други сладкиши, а на втората – здравословна храна. Учените установили, че мъжкото поколение на плъховете от първата група било с високо ниво на инсулин, отколкото женското и за мъжките плъхчета имало по-висок риск да развият диабет.
Резултатите от изследванията са представени на Годишната конференция на Обществото по експериментална биология в началото на юли 2011 г.
Заключението на учените е, че режимът на хранене на бъдещата майка е важен преди и по време на бременността, тъй като има ефект върху живота на детето. Така че поне една година преди забременяване избирайте внимателно с какво се храните.
 

Статията е част от специална поредица на Az-jenata.bg за майчинство и кърмене по повод Световната седмица на кърменето 1-7 август 2011 г.

Прочетете още:

Коментирай