Свободно време

Втори шанс за реализация за хора над 45-годишна възраст от София

28.07.2011г. / 17 39ч.
Аз жената
Втори шанс за реализация за хора над 45-годишна възраст от София

От началото на април 2011 година Дружество „Знание“ – София, неправителствена организация с многогодишен опит в социалната сфера и сферата на професионалното обучение и квалификация, започна дейността си по проект „Втори шанс за трудова реализация“. Основната цел на проекта е да бъдат подпомогнати хората от средното поколение на територията на общините „Сердика“, „Средец“, „Триадица“, „Надежда“, „Лозенец“ и “Красно село“ в София чрез нов вид социална услуга, все още непопулярна на територията на България и в същото време от изключителна необходимост предвид настоящата икономическа ситуация в страната. Макар че услугата представлява иновация в българска среда, центърът се опира на богатата европейска традиция и добрите практики в сферата на социалното подпомагане и професионалното ориентиране. Целева група на проекта са лица над 45 години в трудоспособна възраст – обект на социално подпомагане, трайно безработни, от уязвими етнически групи, хора с увреждания и бивши лишени от свобода.

Основно предимство на центъра е екипът му от висококвалифицирани специалисти, които се стремят да прилагат разнообразни и иновативни подходи при предоставянето на социалните услуги, насочени предимно към преодоляването на социалното изключване. Центърът предлага социална и психологическа подкрепа, професионално ориентиране и насочване на бенефициентите си под формата на индивидуална и групова работа, социално-правни консултации, трудотерапия за възвръщане на трудовите им навици, педагогическа работа с хората с по-ниско образование, като се разработват индивидуални и групови програми за работа. Индивидуалният подход, който се прилага според нуждите на всеки отделен човек, както и възможността да се отдели внимание върху специфичния случай е това, което прави център „Втори шанс за трудова реализация“ привлекателно място за хората от средното поколение.

Екипът на центъра се фокусира главно върху дейности и подходи, насочени към повишаване на конкурентоспособността на бенефициентите си на съвременния специфичен пазар на труда и подходящата професионална реализация, често изключително проблематични при хората от средната възраст. Основните дейности, чрез които екипът на центъра постига тези цели, са работата по отношение на подобряване на комуникативните и социални умения на бенефициентите, уменията за работа в група, повишаването на тяхната мотивация за работа и успешна реализация, както и акцентирането върху нуждата им от позитивна самооценка.

През четирите месеца на активна работа с хора от уязвимите групи част от бенефициентите на центъра започнаха работа, като отчетоха като изключително полезни уменията, които са успели да развият в съвместната си работа със специалистите от проекта. На значителен интерес се радва и групата за изграждане на социални умения, която провежда своите ежеседмични срещи.

До финала на проекта, 31 декември 2011 година, всички социални услуги предоставяни на бенефициентите на центъра са напълно безплатни и отворени за всеки, който попада в очертаните по-горе целеви групи и живее на територията на изброените общини в град София.

Връзка с център „Втори шанс за трудова реализация“ желаещите могат да осъществят чрез e-mail:
cspv@abv.bg
или на следните телефони: 02954 92 67, 02490 0780.

Прочетете още:

Социален център в София, който дава втори шанс за професионална реализация

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Центъра ( преди 11 години )
Извинете, но коментарът Ви не е съвсем на място, тъй като центърът не е посредник за намиране на работа и услугите са съвсем безплатни. Ако попадате в целевата група, не се колебайте, заповядайте! Сами ще се убедите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Пак сме тук ( преди 11 години )
Да агенциите посредници за намиране на работа еволюираха, сега измислените работни места ще се предлагат по нов начин - но пак срещу заплашане. Но с отсрочкадо Нова година. А дотогава шпросто не ви харесват или няма подходящи работни места. Ееех реклама и ... повече балъци на въдицата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар