Майчинство

Няколко мита за кърменето

01.08.2011г. / 16 00ч.
Мария Дуковска
Няколко мита за кърменето

За много майки кърменето понякога се оказва мисия невъзможна заради "опасните" съвети на близки, приятели и дори някои лекари, които неволно разпространяват митове. Ето кои са най-често срещаните легенди за кърменето и каква е истината за тях:

Мит: "Кърмата ти е нехранителна"

Слава богу, този мит бе развенчан неотдавна от специалистите в областта на кърменето. За съжаление обаче, все още има педиатри, които убеждават млади и неопитни родилки, че кърмата им не засища бебока, не е хранителна и е необходимо да го дохранват с адаптирано мляко. Послушате ли този опасен "съвет", рискувате много скоро кърмата ви наистина да намалее и спре.
 
Истината: Кърмата е уникална по състав, с всички необходими за вашето бебе минерали, протеини, мазнини. Те се извличат от храната, която вие консумирате (затова е важно да следите какво ядете), преработват се и достигат до бебето под формата на коластра в първите дни след раждането, а след това и в кърма. Тъй като кърмата на всяка жена е уникална, създадена съобразно с нуждите на бебето, просто е невъзможно тя да не е хранителна и да не засища детето ви.

Ако имате проблеми с кърменето, бебето ви не наддава, по-вероятната причина е то да не успява да достигне до т.нар. „задно“ мляко в гърдите ви. Заради неправилна поза или начин на сукане на бебето, то може би изсмуква само "предното" мляко, което е около зърното и ареолата. За да решите проблема, най-добре потърсете консултация със специалист по кърмене или се посъветвайте с майка, която е кърмила дълго  и успешно детето си.

Мит: „Кърменето до 6-ти месец е напълно достатъчно“

Истината: Кърменето е продължителен процес и е препоръчително да храните бебето си, поне докато премине на обща храна, за да му набавите най-полезните хранителни вещества. Някои майки продължават да кърмят децата си и след навършване на 1 година, било то от сантиментални чувства, желание за близост с детето или просто като тяхната малка тайна. Според Световната здравна организация кърменето до навършване на 7-годишна възраст се счита за нормален процес.

Мит: „Кърменето пречи на отслабването след раждане“

За съжаление, този мит е много разпространен сред жените и се явява честа причина родилките да се отказват да кърмят, за да могат по-бързо да влязат в предишната си форма.

Истината: За да се произведе нужната кърма за бебето, организмът извлича голямо количество мазнини от тялото на майката. По този начин кърмещата жена изгаря не малък брой калории, без да пази диети и да се лишава от храна. Така отслабването по време на кърмене е възможно и дори е с по-голям ефект, отколкото ако пазите драконовски диети или пък се откажете да храните бебето си по най-естествения за него начин.

Статията е част от специална поредица на Az-jenata.bg за майчинство и кърмене по повод Световната седмица на кърменето 1-7 август 2011 г.

Прочетете още:

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Deni ( преди 11 години )
Razbira se, che niama da kyrmia do 7 godini, no pone dokato dyshteria mi stane na 1 godina, mislia che e redno i polezno.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Privurjenichka NO ( преди 11 години )
Super e kurmeneto.Az sum kurmila i devete si deca do 1,4 meseca,no do sedem godini e absurdno.Ako stane izcident naprimer s majkata to deteto posle napravo shte se poburka.V krajna smetka psihicheshkoto zdrave e vajno kolkoto i fizi`eskoto.Az znam kolko trudno otkazah decata si na 1 god, a na sedem...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар