Едва ли ще познаете коя е най-вредната, но трябва да признаем - не просто сме заобиколени от вредни храни, но сами ги приготвяме у дома и ядем. Какво да избягваме? Класацията градира от "ужасно" към "трагично":
10. Сладолед - няма човек, който да не обича сладолед, но днешният сладолед не просто е пълен със захар, транс мазнини, изкуствени оцветители и овкусители, а много от тях се смятат за невротоксични (увреждат мозъка и нервната система). Разбира се има и здравословни варианти - например домашен сладолед, но като цяло повечето сладоледи за опасни за здравето.
9. Зърнен и тортила чипс - след появата на генно модифицираните храни, голяма част от зърнените храни, които консумираме, са "увредени". Това води до бърза промяна на нивото на захар в кръвта, което може да забележите като честа смяна на настроенията, напълняване и раздразнителност. Повечето чипсове са пържени в мазнини, които са гранясали и могат да причинят възпаление.
8. Пица - не пицата въобще, а повечето, която масово се продава - например замразената пица. Тя е пълна с изкуствени тестени подобрители и консерванти. Направена е от бяло брашно, което е било "избелвано" и реагира в тялото ви също като захар, водейки до напълняване и дисбаланс на кръвната захар.
7. Пържени картофи - те не само съдържат транс мазнини, които са свързани с дълъг списък от заболявания, а имат и най-силната канцерогенна субстанция в храната – акриламид. Акриламидът се образува докато картофите се пържат на висока температура. За капак повечето мазнини, в които се приготвят картофите имат гранясало, което както вече споменахме води до възпаления. А възпаленията са фактор за много сериозни заболявания като например сърдечни болести, рак и артрит.
6. Картофен чипс - знаете, че е вреден, а знаехте ли, че в картофения чипс има най-голямо количество акриламид, който причинява рак?
5. Бекон - ежедневната консумация увеличава риска от болест на сърцето с 42% и диабет с 19%. Според изследване на Колумбийския университет в САЩ консумацията на бекон 14 пъти в месеца има връзка с увреждане на функциите на белия дроб и повишаване на риска от заболяване на същия орган.
4. Хот дог - повишава с 67% вероятността да се разболеете от рак на панкреаса. Една от съставките, която се намира в бекона и хот дога, тъй като са от обработвани меса, е натриев нитрит. Този канцероген е свързан с левкемията при децата и мозъчните тумори при бебетата. В България кебапчето в хлебче с лютеница е по-разпространено от хот дога, но то също е от преработено месо (ако въобще има месо).
3. Донът (поничка) - класическият американски сладкиш, около 300 калории бройката, който успешно става част и от нашата култура на хранене, е съставен от 35-40% транс мазнини - най-лошите мазнини, които можете да изядете. Транс мазнините причиняват здравословни проблеми със сърцето, мозъка и са предпоставка за рак. Това е сметката без още да включваме захарта и изкуствените подобрители.
2. Газирани напитки - според научно изследване едно кенче безалкохолно съдържа около 10 ч. л. захар, 150 калории, 30-55 мг кофеин и е натъпкано с изкуствени оцветители и сулфати. Само това би трябвало да ви накара да се замислите дали да пиете газирани напитки. Освен това безалкохолното е силно киселинно. Нужни са около 30 чаши вода, за да неутрализирате ефекта от една кола. Киселината е особено тежка за бъбреците, тъй като те трябва да я преработят. Костите са като резервоар за минерали. Алкалните минерали като калция отиват в кръвта, за да неутрализират киселината, което пък след време отслабва костите. Неслучайно газираното има общо с остеопорозата, затлъстяването, разрушаването на зъбите и сърдечните болести.
1. Диетични газирани напитки - те не само имат лошите страни на обикновените газирани напитки, но и съдържат аспартам. Аспартамът има връзка със следните здравословни състояния: приливи на страх, често преяждане и ненаситен апетит за захар, родилни дефекти, слепота, мозъчен тумор, болки в гърдите, депресия, замаяност, епилепсия, гадене, главоболие и мигрена, загуба на слуха, сърцебиене, хиперактивност, безсъние, проблеми с ученето, предменструален синдром, мускулни спазми, репродуктивни проблеми и дори смърт. Често ефектът от аспартама се бърка с болестта на Алцхаймер, синдром на хроничното гадене, епилепсия, Епщайн-Бар вирус, хорея на Хънгтингтън, хипотириодизъм, болест на Лу Гериг, лаймска болест, множествена склероза.
Никой не е умрял от сладолед или пържени картофки, но знаете, че в последните години химията в храните се увеличава, както и броят на хората, починали от сърдечни заболявания и рак. Може би има връзка.
Източник: Зелена планета (Planet Green)
Прочетете още: