Семейство

До 3000 лв. глоба за родители, оставили децата си без надзор

05.08.2011г. / 09 38ч.
Вергиния Генова
До 3000 лв. глоба за родители, оставили децата си без надзор

Децата до 8-годишна възраст вече не трябва да играят навън без родител, нито да стоят сами вкъщи, дори това да не е опасно за тях. Родителите ще трябва задължително да им осигуряват присъствие на възрастен, се казва в проект за промени в Закона за закрила на детето, съобщиха медиите.

Ако оставяте детето си само у дома или навън без оторизиран придружител ви грози глоба. Предвидено е глобите да бъдат между 1000 и 3000 лева за първо нарушение, а при повторно до 5000 лева.
На това само мога да се смея, ама тихичко и доволно, че детето ми вече е на 9 години и според този закон – няма проблем да си седи само у дома. Това не значи, че като го оставям не се притеснявам или пък, ако имах друга алтернатива щях да го правя.
И като слушам и чета, седя и се чудя как ги измислят тези закони, от кой ли американски сайт ги копират – просто ми е бедна фантазията?! В кой ли паралелен свят трябва да живееш, че подобна глупост да ти звучи приложима в български условия?
Има обаче едно важно допълнение, което трябва да ви говори, че всичко е само проформа – а то е, че социалните служби трябвало да получат сигнал... в български вариант – от умрял писмо.
Значи глобата ви грози само и единствено ако имате злобни съседи – така че отдъхнете си. Но не съвсем! Току виж започнат да плащат на доносниците и това се окаже идеално средство за препитание на клюкарките от махалата.
Всъщност, ако един родител има 5000 лева, той най-вероятно ще може добре да се грижи за детето си и да го даде на частна занималня, да му наеме детегледачка и прочее. Въпросът е – ако ги няма – какво се случва? Ако няма насреща самоотвержени баби и дядовци или пък ако отглежда детето си сам – какво прави? Първи път плаща 1000 лева и спасява детето си, втори път плаща със заеми детето си и го връща у дома, трети път какво – отнемат му детето, запорират имуществото и го обявяват за престъпник или го тикват в затвора? И интересно като вземат на един самотен родител например 1000 лева, защото веднъж са го хванали в нарушение, дали той ще успее да се грижи след това по-добре за децата си?
Няма ли предостатъчно изоставени деца в България, че благодарение на такива глупави закони да се дава възможност да се добавят още и още. Или пък някой има интерес?

Не е ли по-добре енергията и усилията да бъдат насочени не към това родителите да се стресират излишно, а да бъдат подпомогнати да отгледат с достойнство децата си, а на последните да им се осигури нормално детство. На прима виста всеки от нас би могъл да предложи 10 пъти по-смислени закони от този като например:

  • самотни родители да не могат да бъдат уволнявани, без основателна причина;
  • по закон единият родител да може да ползва по-голям платен отпуск през лятото, че да може да не остават децата сами;
  • да има плаващо работно време за родители с деца. (Ако не знаят творците на закони да ги информирам, че училищата започват занятия в 7.30 ч., 8.00 ч. – също ужасна практика, по мое мнение – и по този случай някои родители отиват с час, два по рано на работа – кой им плаща това време, дори да не го работят е загубено? И даже смяташ, че си си намерил хубава работа, ако в зимните сутрини можеш да отидеш на работното си място един час преди работа, вместо да обикаляш улиците и да седиш по кафетата, докато дойде онзи, който отваря кепенците на магазина или офиса, че да можеш да влезеш на топло. Някой да е помислил за това? Защо трябва да се мисли обаче за удобството на родителите, тях кучета ги яли, като се върнат изнервени и като пребият един два пъти децата, чак тогава изведнъж се оказва, че и родителите са хора, но някои от тях с доста поразклатена нервна система. Сигурно от спокоен и щастлив живот! Нали знаете – много хубаво не е на хубаво. Или всички, които измислят законите нямат деца или си имат шофьор и бавачка, които да обикалят всекидневно по главозамайващите ангажименти около децата?)

С подобни закони може да те откажат да имаш и едно дете, камо ли няколко и да разчиташ, че по-големите, ако се наложи, ще наглеждат по-малките.

Прочетете още:

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Петя Р. ( преди 11 години )
Абсолютна прекопирана глупост. наистина всячески се чудят как да изтормозят хората, а не правят нищо, което да облекчи поне малко натовареното ежедневие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Мария ( преди 11 години )
Поредната глупост,чудят се как да вземат парите на хората!Аз съм майка на 2 деца,гледам ги сама,живея под наем-и с тея ваканции в училище или градини,които не работят лятото......по логика трябва да напусна работа,може би държавата ще ми плаща наема и ще ми гледа децата.........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Ангелина ( преди 11 години )
Нима в Щатите деца не избиват съучениците си с автомати и познават по-добре детегледачките, отколкото майките си? Защо точно тях давате за пример?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Ани ( преди 11 години )
Лориан, затова сме я докарали до тук, защото само копираме чужди закони, чужди рецепти, чужди примери, без да се стараем да ги приспособим към нашето общество да променим нещо - затова изглеждат смешни, нелепи и откровено *** - и дори да ги има пак трагедията е голяма. Е, няма ли най-накрая да се направи нещо адекватно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Lorian ( преди 11 години )
Темата на статията не е колко лева се отпуск. Няма абсолщтно нищо смешно в закона ,напротив - цивилизованите държави отдавна имат подобни закони за закрила на детето и то дори до по-висока възраст. Дали това ще е лесно или трудно приложимо за родителите в България е друг въпрос,но в интерес на детето е ,то ДА НЕ ОСТАВА САМО. Само така можем да предпазим децата си от инциденти,нещастни случай и дори отвличания. Каквото и да ми струва ,не бих оставила детето си само на толкова малка възраст. На Вергиния искам да кажа,че дори и да "са копирали от американски сайт" това е много смислен закон ,който трябва да се прилага ,за да нямаме после статии за убити деца или случайно пострадали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Вела ( преди 11 години )
Напълно ви подкрепям за 3 примера за закон.Тъй като нямам възможност за детегледачка и аз си мечтая сутрин рано да започвам работа след като заведа децата на училище, но вечер да си тръгна рано и да успея да ги взема, но без да плащам за таксита или да ми се удържа от заплатата.Родителите с деца трябва да имат и повече дни или часове към отпуската, за да могат да отидат на родителска среща, на тържество на детето, на консултация с учителя или психолога.От нашия страх да не ни уволнят от работа по- рядко обръщаме внимание на децата и разговаряме с тях, по-малко посещаваме училището и разговаряме с учителите и затова децата стават убийци, крадци садисти, незаинтересовани хора, егоисти и не ги е грижа за нищо.Децата нямат желания,стремежи. Ние родителите трябва да се борим за нашите права да сме по-близо до децата когато те имат нужда!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Нели ( преди 11 години )
Винаги съм си мислела, че в малък град е по-лесно с децата - малки разстояния, хората се познават, може от малко само да ходи и да се връща на училище. Явно никъде не е добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Ася ( преди 11 години )
Това с оставянето на училището зависи - дали детето учи близо до къщи или не. Но повечето хора първо оставят детето после отиват на работа. Аз избрах училището да е близо до работата, защото иначе трябваше да го оставям много по-рано. Във Франция съм чувала, че можеш да си оставяш детето /без да плащащ/ и да ги занимават мужду 7.30 и 10 - в 10 почва училището до 16 и после до 18 ч. може пак да се стои - но по желание. Ако няма кой да го гледа. А в сряда не се учи и майките си ги гледат. Е, това кога може да стане тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Елена ( преди 11 години )
Да вметна, че тези 35лв не ги дават за всяко дете - на моето не се полагат, ако имах 3-4 деца щяха да им се полагат - но държавата разделя децата по свой критерий. Странна ми се стори тезата, че родителя отива по-рано на работа, ако води децата на училище. В "провинцията" (тази ужасна дума, която обичат софиянците) имаме обратния проблем - за да заведем детето на училище в около 8ч трябва да закъснеем за работа, или да оставим първокласника сам в училището в 7:30ч и той да чака учителката да дойде в 8:30ч.Като цяло статията е чудесна - държавата и работодателите не улесняват родителите, а медиите тръбят, че държавата предприема мерки за увеличаване на раждаемостта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Мара ( преди 11 години )
Поздрави за статията Вергиния! С интерес чета статиите Ви, но този път ще напиша и коментар, защото темата за децата и мен ме вълнува...особенно, колко много е загрижена държавата ни за тях и за подпомагането на родителите. В България това е просто мираж, никой не може да ме убеди, че с тези смешни 35лв на дете за месец се помага нещо като се има предвид какви са цените, каква е заплата и дали изобщо родителите имат работа! А това за тези глоби е смехория...ами ако и двамата родители са принудени да работят на по 2 места...не от каприз, а просто за да изкарат някой друг лев поне за прехраната, да не говорим и за останалите сметки - ток, вода и т.н. Още веднъж поздрави за статията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар