За дома

Сладката за зимата – вкусни, но и красиви

05.08.2011г. / 14 55ч.
Вергиния Генова
Сладката за зимата – вкусни, но и красиви

Имате ли обичай да правите сладка, мармалади и конфитюри? Сигурно вече сте изключение от общото правило, защото все повече хора предпочитат да купуват от магазина или да замразяват плодове и зеленчуци във фризера. Първото е по-евтино и удобно, второто по-здравословно. Но пък и фризерите нямат безкрайно много пространство, а е добре да имаме някое и друго бурканче сладко, за да намажем палачинките или гофретите през дългите зимни дни.
Останаха съвсем малко хора, които правят по 50 буркана компот от това и по 100 буркана зимнина от онова. Онези, които правят домашна зимнина го правят по-скоро за идеята – да има нещо, което да са направили от собствената градина. Със собствените ръце! Със собственият почерк! Именно – направата на сладка в днешно време е направа на уникати. Извървете пътя на забавлението и уникалността до край. След като направите сладкото – изрисувайте и бурканчето. Така по-лесно ще разпознавате кое е сладкото от малини и кое от къпини.
А и винаги ще имате уникални малки и вкусни сладости, които стават за изненадващ подарък и никога няма да отидете на кафе с празни ръце.
Идеите да си декорирате бурканчетата са много. От такива с хартиени капачета и надписи, до такива украсени с декупажна техника или с дантелки и панделки. Можете да закупите специални бои за стъкло и да нарисувате малинка за малиновото сладко. Но можете да използвате и стари парчета плат, които да сложите върху капачетата и да украсите. Върху едноцветен плат пък с текстилна боя отново може да нарисувате нещо или да сложите надпис.
Лесно, с подръчни материали, но носи много уют, топлина и колорит.
Хем кътчето със зимнината у дома ще изглежда приветливо, хем ще имате подарък за изненадващи случаи. Преди може би не се ценеше толкова много когато леля Катя например от село ти донасяше три буркана лютеница като подарък, но сега вече домашните био продукти се ценят. Особено когато са добре украсени ще стоплят очите, душите и стомасите на приятели и роднини.
Трябва ни само един следобед, за да украсим сладката, желетата и конфитюрите, които сме направили сами. А защо не и лютениците и туршиите, които пък стават за подарък, когато отивате на по една ракийка в комшиите, по някакъв повод.
А компотите? Всъщност прави ли някой от вас все още домашен компот?

Прочетете още:

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
жена на 56 ( преди 11 години )
Благодаря за идеята, аз слагам цветни етикети от самозалепващите се листчета на бутилките и бурканчетата със сиропи, сладка и желета , като рисувам на етикета съответния плод и в долния ъгъл изписвам годината на проиводство. Така всеки от семейството знае какво да си вземе от стелажа и да следи най-напред да се консумират консервираните вкуснотийки от предишната година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Маринка ( преди 11 години )