Бременност

10 любопитни факти за бременността и раждането

22.08.2011г. / 16 34ч.
Нина Иванова
10 любопитни факти за бременността и раждането

10 любопитни факти, които не знаехте за най-красивия период за всяка жена - бременността:

1. Повечето жени по време на бременността си се радват на по-блестяща и здрава коса, отколкото преди да забременеят. Този факт се дължи най-вече на хормоналната буря в женското тяло. Три месеца след раждането обаче нещата се променят и тогава най-често се появява силен косопад, особено за кърмещите майки.

2. Около 70% от бременните дами се оплакват от сутрешно гадене и виене на свят в първия триместър от бременността си.

3. Лактацията и производството на кърма се появява най-често още във втория триместър от бременността, като така организмът се подготвя за появата на малкия гладник.

4. По-малко от 10% от всички бебета се раждат на деня на определения от гинеколога термин. 90% от бебетата пък се раждат в рамките на 2 седмици от деня на термина.

5. Около 3% от всички бременни жени стават майки на близнаци. А около 17% са бременните дами, прехвърлили 45 години, които ще родят близнаци.

6. По време на бременността голяма част от жените страдат от кървене на венците, както и от кръвотечение от носа. Тези промени се дължат на хормоналната обмяна и неприятните симптоми отминават постепенно след раждането.

7. 65% от бременните българки не отказват цигарите.

8. Бременните жени с нормално телесно тегло би трябвало да допринасят към енергийния си баланс с допълнителни 300 калории. Тях може да си набавите със здравословна закуска, състояща се от купичка кисело мляко и плод.

9. Близо 10% от всички бременности завършват с аборт. Голяма част от тези аборти се случват преди жената дори да е разбрала, че е бременна.

10. 90% от двойките, които се опитват да имат бебе, ще постигнат желания резултат преди края на първата година от опитите си.

Прочетете още:

Коментирай