Семейство

Какво да правим, ако не харесаме учителя на детето

26.08.2011г. / 23 24ч.
Аз жената
Какво да правим, ако не харесаме учителя на детето

Учителите са по-важни от предметите, по които преподават. Всеки бивш или настоящ ученик има поне по един-двама учители, които смята за ужасни и мрази да учи по техните дисциплини и такива, заради които сяда зад учебника. От детската градина до университета личността на учителя е от огромно значение. Със сигурност от собствен опит знаете, че този човек ви е мотивирал да учите и да ходите с желание в училище. За това и е критично важно вие като родител и вашето дете да харесвате учителите, поне в началния курс на обучение.
Какво да правите обаче, ако не сте попаднали на Учител-Човек?
Със сигурност не трябва да се примирявате. Така най-напред ще покажете на детето си, че и то самото не бива да се примирява, ако системата се опита да го смачка. Все пак това е една от основните задачи на всяка система.
Опитът за разговор с учителя е един от начините – обикновено пълен с много надежда и често без резултат. По-важен е разговорът с детето. Ако то също не харесва учителя си, поведението на детето към учителя има значение. Детето ще се превърне в мъж или жена, които в живота си ще срещат хора, каквито не харесват, но с които ще трябва да работят или дори да живеят. Така че вие сте пример как да се разрешават подобни конфликти. Ако разговорът с учителя не помогне, може би трябва да се замислите дали да не смените класа или училището. Последните две със сигурност не са желателни, но желаете ли детето ви да прекарва половината си ден от всяка седмица с човек, който не харесвате?

Прочетете още:

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
мими ( преди 11 години )
От редакцията:Не се притеснявай, и някои от редакторите на този сайт бяха така в училище. Зле ни е културата, зле ни е образованието, затова е така. Но пък за сметка на това знанието е достъпно, особено с помощта на интернет, може човек и сам да се образова.аз съм ученичка в седми клас и много пъти се чувствам някак много странно защото учителите които ми преподават много пъти пишат нереални оценки на хората които нищто смислово не казват пишат високи оценки а на учениците които учат пишат слаби оценки е аз какво да правя казват ми учи ,учи ама така не става все казват че ние не учим а всъщност те пишат нереалните оценки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Надя ( преди 11 години )
Пази Боже децата ни от "учител" като вас, госпожо (по-вероятно госпожице, както ми звучите). Да , тази професия е и призвание, да се работи с деца не е като да се продават картофи на пазара (пък дори и там се налага да имаш нормално отношение към клиентите, за да си свършиш добре работата). Винаги е имало субективният фактор в отношенията деца-учители-родители. Няма как и да се угоди на всички и затова е необходимо да има толерантност и търпимост в този триъгълник
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
учител ( преди 11 години )
Боже,колко мъка има по тоя свят!Не влизам в стаята с дневник под мишница,защото нямам нужда-знам всеки ученик какви и колко отсъствия, оценки и знания има още след първата седмица.Не съм учител по музика и не си пея урока-децата идват да си говорят с мен и да ги изслушам-това,което родителите не правите НИКОГА!Не разчитам на учителска заплата,иначе нямаше да съм в стаята.Това с признанието са остаряли глупости.Въпрос на избор.Научете децата си,че сме в у-ще не да се харесваме взаимно,а да се научим взаимно на много неща!И за всички негърчета са виновни дъртите ***,все пак!По-добре ли звучи от кръгли ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Милена ( преди 11 години )
Към учител:С най-голямото си уважение към учителите искам да Ви кажа, че изказването " деца - *** " красноречиво говори от кои учители сте и Вие! Просто сте част от големия процент учители, които влизат в час с дневника под мишница, за да си изпеят урока и да си получат заплатата! Недопустими е един педагог да се изкаже така!Има и друга категория учители - тази, на която професията им е призвание! По-рядко срещани, но не напълно заличени от така пропадащото ни образование! Радвам се че първата класна на дъщеря ми ми върна доверието в българския учител и това, че още съществуват и такива!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Детелина ( преди 11 години )
В тази статия има само едно нещо, което е вярно - учителят е човекът, който има най-важна роля за личното развитие и образованието на децата. А какво означава "да не го хареса" детето? И какво значи "да не се примирява"? Авторката явно настройва родителите срещу учителите с тези писания, предварително руши авторитета им и създава недоверие. Ами ако учителят не случи на "родител - човек", който да се отнася с уважение и да има реална преценка за поведението и подготовката на детето си?! Да го премести веднага в друг клас или друго училище ли???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
учител ( преди 11 години )
А какво да направи учителката,ако и се падне клас с деца-***,които не само,че не са чували от родителите си как да се държат в у-ще,ами и са с претенции,че джи-ес-ем-чето в джобчето струва колкото годишната заплата на госпожата,а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Дора ( преди 11 години )
Нищо не можеш да направиш, освен да смениш училището, ама то и в новото може да не сте доволни. Малко са читавите учители, много са калпавите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар