Свободно време

Къпините – сладко-кисела фантазия

31.08.2011г. / 10 30ч.
Вергиния Генова
Къпините – сладко-кисела фантазия


Къпините са чудесен преходен плод между лятото и есента. Сладко-кисели, черни, кръгли или продълговати, дребни или едри, ароматни и боядисващи – как да не си напълниш устата с къпини?
Излишно е да казвам, че къпините са много полезни и имат своите хубавини, както всеки друг плод. Известни са от древни времена под името „титанова кръв“. Според легендата, когато Зевс се биел с титаните, от капещата им кръв изникнали къпиновите храсти. Според друга, ако се проврете в определен час и ден под свод от къпини ще оздравеете, от каквото и да боледувате. Ако знаех какъв е този час и ден веднага отварях лечебен кабинет у нас, но засега смятам всеки ден да опитвам, за да установя тайната на къпиновите храсти. А най-добре е да се лекуваме с къпини, похапвайки ги.

За статистиците, които трябва да знаят какво ядат и за онези, които трескаво търсят да си набавят определени витамини и минерали ще подчертаем, че къпините са богати на витамин C, B9 и B5; както и на магнезий и мед.

За онези, които търсят за кои органи и дейности на организма са добри ще добавим, че специалистите препоръчват къпините при сърдечни и жлъчно-чернодробни болести, както и при проблеми с колит и диария. Повишават защитните сили на организма, стимулират храносмилането и са добри за сърдечносъдовата дейност. От листата на къпини става чудесен и полезен чай.

За романтиците – ще добавим, че са идеален предлог да заведете своята половинка на някое тихо и уединено място в планината. Само не обличайте най-новите дрехи, че остават петна.

За практичните – ще подшушнем, че могат да си насадят къпина пред блока или в градината – тези храсти не са капризни и дори култивираните къпини почти се гледат сами.

За добрите домакини – винаги може да сътворите някакъв сладкиш с шепа зрели къпини. Трябва ви желание и малко фантазия, за да сътворите чудеса с този вкусен плод.

Когато откъсвате къпините трябва да избирате онези, които падат свободно в дланта ви, защото това са наистина узрелите и сладките къпини, другите дори да изглеждат черни, са все още кисели.

Когато берете къпини трябва да имате предвид, освен, че много боядисват и това, че са нетрайни и много нежни. Затова трябва да ходите на беритба с кошници или щайги. Ако решите да ги пренасяте в найлонов плик, по-добре вижте направо рецепти за къпиново вино или ракия – няма да издържат дълго и ще се смачкат и развалят.
Ако все пак искате да ги съхраните няколко дни в хладилник трябва да ги сложите немити и по възможност само на един пласт т. е. да не трупате къпина върху къпина.

Какво да правите с къпините? – Яжте ги!

Пресни къпини – най-добре веднага след като сте ги откъснали. Може да ги слагате в различни млека, сметани, сладоледи.
Замразени къпини – може да ги поставите в пластмасова кутия във фризера и когато решите да ги използвате за украса на торти, мусове, сладкиши и други.
Сушени къпини – сушените къпини са идеални за билкови чайове.
Консервирани къпини – подлежат на всякаква обработка и от тях могат да се произведат чудесни сладка, конфитюри, желета, сокове и компоти.

Прочетете още:

Коментирай
3 rate up comment 1 rate down comment
Петя Р. ( преди 11 години )