Семейство

Раници и подвързии – колко пари харчим за училище

31.08.2011г. / 11 45ч.
Надежда Маринова
Раници и подвързии – колко пари харчим за училище

В рубриката „Петъчен пазар“ днес ще поговорим за учебната година, която се задава зад ъгъла и как предвидливите родители вече са купили най-необходимото – тетрадки, подвързии, раници, несесери.

Има ли смисъл от тетрадките на едро?
Някои предпочитат да купуват тетрадки и подвързии на едро, но тогава има вероятност детето да не изпише всичките, а за догодина да не му вършат работа. Подвързиите също създават големи главоблъсканици – заради различните размери и некачествения найлон, те трудно пасват на учебниците. Така че не е сигурно колко точно сме спестили, защото винаги се налага да докупуваме допълнително някоя и друга тетрадка.

Така модерните тетрадки с телчета пък изобщо не подлежат на подвързване и издържат едва до края на първия месец. Въпреки това децата ги предпочитат, защото са модерни.

Двама ученика излизат по-евтино от един
Ако имате двама ученика с малка разлика, и са от един и същи пол, е лесно – защото големият прехвърля на малкия омалели, отеснели и отживели времето си раници, несесери, шарени химикалки, портмонета и т. н. (ако за късмет и щастие са останали здрави).

Маркова раница – помислете пак
Най-изкушаващото са марковите ученически пособия – от раници, през всевъзможни несесери, пеналчета, кутийки, калъфчета, портмоненца, гуми – шарени и миришещи, неонови химикалки и извънземни моливи – всички с баснословни цени, надвишаващи китайското производство поне 3 пъти. Така една „яка“, „фирмена“ раница стига до 90 лв. – толкова, колкото мнозина семейства ще изхарчат за всички ученически пособия. За сравнение ще посоча, че има спортни чанти и по 60, 40, 30 и 25 лв. Не мислете, че само скъпото е качествено, с търсене и проучване може да намерите средна по цена и здрава чанта за училище.

Рециклирани тетрадки
Въпреки екологичните призиви и малко по-ниската им цена тетрадките от рециклирана хартия не вървят. – споделят книжари. Децата се хвърлят на гладките бели листа и на примамливите корици с пъстри картинки с брокат.

Подвързии за една седмица
Лошото е, че ентусиазмът с купуването и очакването на учебните занятия много бързо отминава. По-дълго се задържа при първи-втори клас. При по-големите прогимназисти (и то момичета) вълненията с избирането и гласенето на необходимите книжарски материали за училище трае месец след започване на учебната година. След това тетрадките стават досадни, изпокъсват се, изпонадраскват се, несесерите стават излишни, а подвързиите направо се свалят – „Никой не носи подвързани учебници! „Ще ме помислят за зубър!“.

Как да спестим пари в началото на учебната година?
Какво можем да направим, за да спестим пари за училищната подготовка? Потърсете сътрудничество от няколко родители – ваши познати и роднини или съседи. Организирайте си изложба-размяна на ученически стоки. Всеки може да донесе останали от миналата година тетрадки, подвързии, използвани, но запазени несесери, раници и портмонета. Така децата могат да си разменят чантите и няма да ходят с омръзналата им миналогодишна. Покрай тетрадките, може да пласирате също якета, дънки и пуловери – ако нямате второ дете, за което да ги пазите, няма смисъл да събират прах на тавана. Неприятното е, че картинките с филмови герои бързо излизат от мода и никой няма да иска да носи раница с Барби, Спайдърмен, Карибските пирати или Хана Монтана. Чакайте малко, май момчетата нямат нищо против летящият супергерой и морския разбойник.

Ясно е, че и вълненията около новата учебна година потвърждават българската поговорка „Всяко чудо за три дни“. И както се оказва, в повечето случаи някои неща, които купуваме от книжарницата, излизат ненужни. С бартерните сделки, второупотребяваните вещи и внимателно планираните бройки може би ще успеем да подготвим един ученик за по-малко от 100 лв.

Като родител много ми се иска ентусиазмът с купуването да върви заедно с ентусиазмът за четенето и писането на домашни. Е, пожелавам ви успешно начало на новата учебна година!

Прочетете още:

Коментирай