Приготвяне:
Къпините се изчистват от листа и клончета, измиват се под течаща вода в гевгир и се оставят да се отцедят. Насипват се с 1 кг захар и престояват така около час.
Изсипват се във висок и дълбок съд, прибавя се останалата захар и се варят на средно силен огън като от време на време се разбъркват с дървена лъжица.
Когато капка от сладкото, капната върху суха порцеланова чиния не се разлива, значи сладкото е готово.
В края на варенето (5 мин. преди края) се прибавя и лимонтузуто, като се разбърква добре в сладкото.
Докато е още топло, сладкото се насипва в сухи буркани, които се затварят веднага. Удобни са буркани с винтова капачка, а пък според някои сладкото трябва да престои до утре, преди да се затвори. Няколко години вече го затварям веднага и проблеми няма.
Прочетете още: