Писна ми

Нова акция по улиците „Вдигни ръка, спри джигита“

07.09.2011г. / 14 04ч.
Вергиния Генова
Нова акция по улиците „Вдигни ръка, спри джигита“

Заглавието на новата кампания за защита на пешеходците определено ме привлече.
Какво е „джигит“? Това е прозвище, особено популярно в Кавказ и означаващо юнак, герой. Джигитът обикновено е конник, който се отличава с войнствен характер, добър ездач е и умело борави с оръжието. В България обаче тази дума за герой се употребява за самонадеяни шофьори, които застрашават останалите участници в движението. Става дума за този поне 30-годишен виц. Интересна алюзия. Но не е ли малко обидно, че всички автомобилисти са приравнени с джигити? Колкото и да съм се възмущавала как ме оплискват с кал, как едва не преминават през краката ми или не ме отнасят, все пак има и културни, вежливи и спазващи закона шофьори! Може би това сте вие? Затова и ми се струва, че обобщението е меко казано неподходящо.

Похвално е, че с началото на учебната година МВР се е загрижило и за пешеходците. Статистиката показва, че голяма част от пешеходците са блъснати от превозни средства именно на пешеходни пътеки и колкото и да е учудващо, някои от тях и на автобусни спирки.

Рисково е пресичането на пешеходна пътека по няколко причини:

Много от шофьорите не спират, а само намаляват на пешеходна пътека, надявайки се онова пълзящо нещо по пътя да пресече по-бързо, но не преценяват, че ако се спъне и падне ще бъде смазано именно от техния автомобил. Кой е виновен? Да е пълзяло по-бързо! Аз лично съм обещала на автомобилистите, че когато съм с обувки на високи токчета ще ги събувам преди пешеходна пътека и ще преминавам боса, за да успея да мина по-бързо. Но не съм решила още какво да правя зимата?

А сега явно няма да е достатъчно, че сме стъпили на пешеходна пътека, а и трябва да размахваме ръце? Интересува ме, дали това ще е задължително и дали ще глобяват, защото тук виждам един голям проблем за себе си – когато се клатушкам с две пълни торби и раница на гръб, просто няма да мога да вдигна която и да е ръка. Това дали ще е голям проблем за джигитите и МВР?

Законът за движението по пътищата също не дава ясен отговор, ето цитат: „Чл. 32. (1) Преди да навлязат на платното за движение, пешеходците могат да сигнализират за намерението си чрез подаване на сигнал с ръка -лява или дясна ръка, изпъната нагоре или напречно на пътя.“

Ако според МВР стари вицове могат да подпомогнат закона, би било може би хубаво да го предложим на полицаите във Виена, Берлин, Лондон.

Прочетете още:

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
maria-magdalena ( преди 11 години )
Авторката която и да е тя,е много права.В същност,тези които дават предимство на пешеходците са,едва 18%.И това,е по моя преценка.Все си мисля,дали и ние нямамевина? В повечето случаи,съм виждала неразумно пресичане-например,на Лъвовмост...Или на централна гара...Или на цариградско...Примерите са много.Определено обаче,да яхнеш Джип 4по 4 и да си мислиш,че всичко ти е позволено-и всеки,трябва да се съобразявас теб...Някакси,не ми е комфортно! Елате да видите,на централната улица която минава през града(Ботевград),за какво става на въпрос! Разни лиглъовци,яхнали колите на бащите си-как се форцира двигател,спирачки след засилка от единия край на улицата-до пешеходната пътека.Сякаш сме на рали дакар.А за децата,които минават на фантазия,или нервните ***,които нямат търпение към пешеходците...Мисля,че бях ясна какво имам в предвид.Страшно е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Пешеходец ( преди 11 години )
Членът от закона, който цитирате си има и втора алинея:"(2) Сигналът по ал. 1 не освобождава пешеходците от задължението, преди да навлязат на платното за движение, да се съобразят с разстоянието до приближаващите се превозни средства и с тяхната скорост на движение."Ако те убият с блъскане на пешеходна пътека, ясно е, или не си вдигнал ръка, или не си преценил скоростта. А крак няма как да не вдигнеш, щото трупешката да скачаш по пешеходната пътека някак не отива на всички. Скок-подскок, скок-подскок...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар