Писна ми

Онлайн игрите възпитават у децата и положителни качества

13.09.2011г. / 14 13ч.
Аз жената
Онлайн игрите възпитават у децата и положителни качества

Предполагам че това, което ще напиша по-надолу би учудило мнозина, предполагам други би изнервило, а трети направо би вбесило. Не търся съпричастност или одобрително отношение, нито търся разбиране или подкрепа. Пиша всичко това, понеже искам да има поне един, който да посочи факт, така странно заобикалян от професионалистите. Факт, че онлайн игрите могат да бъдат възпитателни. Да, онези онлайн игри, в които на пръв поглед има твърде много насилие, кръв и секс..., но това е само на пръв поглед, от който е абсурдно прозаично и цинично да заклеймяваме този възпитателен инструмент като едва ли не напаст и табу.

Всъщност, не очаквам хора, които никога не са се докосвали до магията на Lineage, Atlantica Online, Silkroad, WoW да дадат позитивни отзиви и това е по-скоро статия насочена не към родителите, а към онези специалисти, от които се очаква да познават естеството на всички опасности и възпитателни методи в дълбочина . Е, госпожи и господа, убеден съм, че е крайно време в това което заклеймявате като невъзпитателно, да намерите и положителни страни, защото с отрицание няма да спрете децата да се увличат и е по-добре да намерим ползата от техния интерес.

Бих могъл да разгледам подробно много от онлайн игрите и да ви посоча техните плюсове, ала това би отнело извънредно много място. За това ще се огранича да посоча принципно положителните неща в тези виртуални реалности, така чужди за голяма част от „зрялото“ население на България.

1. Отдавна мина времето, когато игрите бяха невзрачни, недодялани и грозни. Сега в повечето MMORPG (Massively Multiplayer Online Role Playing Game – масова мултиплейър онлайн ролева игра) при създаването на герой има необятни възможности за персонализация. Това ще рече, че можеш едва ли не да си нарисуваш героя такъв, какъвто си го представяш, да го оформиш от стъпалата до последния косъм на главата му. Да го облечеш така, както никоя кукла не би могъл. Да видиш творението си да тича, да диша, да се смее, да говори, да танцува и да комуникира.
Бихте ли могли да посочите откъде да се купи играчка способна на всичко това ? Едва ли !
Aion Character Creation OB
Silkroad Character Creation
Rift - Character Creation Female Mathosian Cleric + Intro

2. Да, в почти всички игри съществува насилие и голота. В почти всички убийствата на митични същества са факт. Е и ? Може би в нас е проблемът, че не осъзнаваме колко бързо съвременните деца порастват. Колко бързо научават онези неща, за които ги смятаме за неподготвени от телевизия, списания, улицата. Безсилни сме да спрем това им развитие, така че всичко това, което заклеймяваме като отрицателно в MMORPG в същата сила важи и за другите източници на „развитие“. Обаче има малка разлика.

А. В игрите детето може да контролира средата. Не е необходимо то да е агресивно и кръвожадно . Във всички съвременни онлайн игри има чисти хуманитарни умения – лечители, търговски подход към играта – търговци, поддържащи персонажи – бъфари и създатели на уникални доспехи и оръжия – крафтари.
Silkroad Trading(Athens)
World of Warcraft - Making gold with Jewel Crafting (JC)
Lineage 2 Goddess of Destruction: Healer class
WoW Healing Classes

Б. В тези игри можете да участвате и вие – нищо че може да не ви допада. Можете заедно да играете и така ще имате още по-голям контрол над нещата, случващи се наоколо. Плюс това е тенденция от известно време в игрите да съществува реална информация за исторически събития, информация, която е най-малкото поучителна, Но дори такава да липсва, само по себе си всяко едно MMORPG е една безкрайна приказка, една увлекателна история за доброто и злото, с фантастични земи, гори, езера и морета. Едно безкрайно пътешествие, което би запленило и вас, ако поне мъничко носите детето в себе си ... Което мисля е много важно, ако искате да си говорите с децата на общ език.
Lineage 2 trailer
Lineage2 Gracia Final Trailer
RIFT - Unveil Trailer
Tera Online - Trailer 1
SilkRoad Trailer Video

В. Може да ви се стори странно, ала в тези виртуални реалности съществува ред и дисциплина, с които не можем да се похвалим в България. Да, именно .
В тези игри играчите се организират в гилдии/кланове, които от своя страна се обединяват във фракции/нации. Както сами се досещате, в тези структури си има лидери, които почти винаги са хора на вашата възраст, но с детско, отворено към вълшебното сърце. Тези организации се правят във всички онлайн игри и във тях винаги съществува ред и дисциплина. Те са с ясни цели и конкретни задачи към играчите, членуващи в тях. Не е необходимо да си свръхпроницателен, за да усетиш, че тези обединения учат на дисциплина, отговорност, коректност и планираност. Нима не искате точно тези неща да възпитате у детето си ?

Г. Предполагам сте забелязали, че не са много игрите на български. Аз това не го смятам за недостатък. Неразбирането на нещо може да бъде доста силна мотивация да синтезирате интерес към английския например. Да, в комуникацията с околната (виртуална) среда винаги съществува риск да се научи някоя друга непристойна дума, ала нима не е така на улицата ? Или по телевизията ? Аз не го отчитам това за минус или поне общата полза е в по-голям размер от евентуалната възможна щета.

В общи линии, дами и господа, се опитах накратко да ви убедя да не подценявате възможния възпитателен ефект на виртуалността. Просто направете си труда и проучете и осъзнайте, че не сте били далновидни.

На вас, родители, бих искал горещо да ви препоръчам да разберете какъв тип игри обичат вашите деца и да играете с тях... Горещо ви го препоръчвам.

Прочетете още:

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
круела ( преди 11 години )
Г-н Николай, явно се имате за голям капацитет, щом не приемате мнение, различно от Вашето и така разпалено се опитвате да убедите хората колко сте прав. Не Ви познавам, но смятам, че сте толкова важен единствено в собствените си очи Не изразходвате достатъчно енергията си в тези игри ли, та сте се захванал да поучавате ?Всъщност, кой Ви излъга, че изпитваме нужда от Вашите постове тук и там?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
Arven Ve4ernica ( преди 11 години )
Ама че глупости пишете! 100% мама Моника в живота си не е пипвала истинска, пълнокръвна игра, по-различна от *** пъзел. Хора, нима не разбирате, че иде реч за развиване на фантазия, мислене и социални умения?! Никой не е казал, че игрите трябва да са обичайната забавачка в къщи, за да могат родителите на спокойствие да се занимават с това да не бъдат родители. Час-два на ден няма да му навредят, защото така детето ще може да си намери приятели, да има обща тема за разговор и да попадне в някаква форма на общество, където да се научи на някои много ценни неща - как да се държи например. Да не говорим, че се развива стратегическо мислене и какво ли още не. Още повече, че има едни системи за рейтинг, които указват какво съдържат игрите и за каква възраст са подходящи. Това, че хората не се интересуват какво играят децата им, е лично техен проблем. Гледни точки много, но вземете поне се поинтересувайте какви са тенденциите в гейминга - че хората вече играят фитнес и скачат като луди с разни сензорни устройства като Wii, Playstation Move и Kinect... И искам да ви кажа, че нямам никакви проблеми с комуникацията, нищо, че играя редовно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
kriss ( преди 11 години )
porednata zabluda x/..ei momche vzemi si jivota,realno si sazdai priqteli ,ako se valnuvash tolkoz zemi nameri nqkoi na ulicata da zashtitish tozi koito go ritat....vav virtualniq svqt kazvash `az sam nai silen` v realniq svqt podminavash tozi koito gobiqt...mojebi i az sam kato teb..no se molq da ne sam kato teb,no i da stanesh kato men...ISTINSKATA BITKA E DA SE BIESH SAS STRAHA V REALNIQ SI JIVOT kato igraesh online igrici nqma da stanesh po silen..nqma ni6o polojitelno a samo gubene na vreme ot celiqt ti cenen jivot2-3 4asa za men da igraq lineage2 e dostata4no..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
Милена ( преди 11 години )
Съгласна съм и със статията, и с баба Лида.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
Инес ( преди 11 години )
Аз пък давам на детето да играе,даже и аз играя. Няма лошо в игрите,стига да са в рамките на разумното, а не да се прекалява с времето,прекарано пред компютъра. Отрицателни отзиви винаги ще има, но най-често са от хора, които не са усетили магията на тези игри. Но всеки си решава сам :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Кокон ( преди 11 години )
Съгласен :) Всичко, което не разбираме е ....глупост. Колко типично и ...прозаично :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Кокона ( преди 11 години )
не се занимавайте с тия глупости бре народе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
към Николай ( преди 11 години )
момче, не ти разбираме хумора! явно си на 20 и фърчиш ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
Николай ( преди 11 години )
С това ти мислене Моника, ако имаш момче ...зет ще ти доведе :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
баба Лида ( преди 11 години )
Като баба мога да кажа, че не виждам нищо лошо в игрите, само дето децата трябва да играят повече навън!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар