Здраве и красота

Търсят се донори на стволови клетки за лечение на пациенти с лимфом

14.09.2011г. / 11 48ч.
Аз жената
Търсят се донори на стволови клетки за лечение на пациенти с лимфом

„Малка част от твоята кръв може да върне здравето в някое българско семейство“, е посланието на информационната кампания на Българското сдружение на болните с лимфом.
Повод за информационната кампания за набиране на донори на стволови клетки е 15-и септември, Световен информационен ден за лимфома. Символът на кампанията е традиционната и позната на всички ни мартеница „Пижо и Пенда“, но изработена изцяло от бяла прежда. Когато е нарушено единството на червения и белия цвят, мартеницата престава да работи като символ на здравето. Отсъствието на червения цвят е символ на липсата на кръв в Български регистър на донори на костен мозък. 5 000 броя от този необичаен символ ще бъдат изпратени заедно с посланието на кампанията до медии, университети, корпорации и институции, призовавайки хората да се регистрират като потенциални донори на стволови клетки.

Сега в Български регистър на донори на костен мозък фигурират едва 500 доброволци, докато в Европа броят на регистрираните желаещи да дарят стволови клетки надхвърля 6 милиона. Организаторите на кампанията си поставят за цел да увеличат броя на регистрираните донори до поне 5000.„Бихме искали повече хора да научат за необходимостта да се регистрират като потенциални донори на стволови клетки в Български регистър на донори на костен мозък“, казва Пиринка Петрова, председател на Българското сдружение на болните с лимфом.

Трансплантацията на стволови клетки от донор е един от методите за лечение на пациенти с лимфом, както и на пациенти с други злокачествени заболявания на кръвта.

Донорството на стволови клетки е напълно безопасно за донора и по никакъв начин не застрашава неговото здраве, пояснява д-р Атанас Станчев, хематолог от УМБАЛ „Александровска“. Всеки, решил да стане донор, трябва да даде малка кръвна проба, която да бъде изследвана и регистрирана в Български регистър на донори на костен мозък. Когато се появи подходящ реципиент, регистрираният донор се поканва официално да дари стволови клетки. Дарителството става чрез филтриране на кръвта на донора, което „улавя“ стволовите клетки, намиращи се в периферната му кръв. Дарените клетки се възстановяват за броени дни след процедурата.

Донор може да стане всеки здрав човек на възраст над 18 години. Обадете се за повече информация и запазване на час на телефон 0882 266 466 (на цената на един стандартен разговор)

Трансплантацията на стволови клетки като терапия при злокачествени заболявания на кръвта дава надежда на стотици болни за оздравяване. Този тип терапия позволява постигане на излекуване в до 50-70 % на болни от левкемия, лимфом и други злокачествени заболявания. Световният информационен ден за лимфома 15 септември е повод да припомним за това сравнително малко познато заболяване и неговия обхват. Независимо от факта, че по света повече от 1 млн. души живеят с лимфом и всеки ден около 1000 нови болни се диагностицират, статистиката сочи, че по-малко от 50% от хората знаят нещо за това заболяване, а 74% не знаят, че лимфомът е рак.

Всяка година в САЩ се диагностицират около 63 000 нови случая на лимфом. Тази честота, присъща за развитите страни, дава основание на специалистите да твърдят, че у нас заболяват между 1000 и 1400 души годишно.

Лимфомът е злокачествено заболяване на кръвта, петият по честота рак в световен мащаб. Наред с рака на кожата (меланом) и рака на белия дроб, неходжкиновият лимфом е един от най-бързо развиващите се видове рак. Причините за възникването на болестта са комплексни и не са напълно разгадани. По отношение на лимфома има две съвременни ясно очертани и безспорни тенденции: за нарастване на честотата на случаите – за последните 30 години те са се увеличили с 80 %, и за подмладяване на пациентите. Макар най-голям брой от заболели да са от възрастовата група 45-60 години, все по-често се диагностицират болни от лимфом на възраст между 20 и 45 години. Със съвременните терапевтични възможности все повече се увеличава броят на болните, постигнали ремисия или излекуване.

Прочетете още:

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Iana ( преди 9 години )
dobar ve4er moje li da popitam kakva e cenata na izsledvane za savmestimost na kosten mozak?BLAGODARQ VI PREDVARITELNO
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
мими ( преди 11 години )
Дарителството става чрез филтриране на кръвта на донора, което улавя стволовите клетки, намиращи се в периферната му кръв. Дарените клетки се възстановяват за броени дни след процедурата. Не е болезнено..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
m ( преди 11 години )
kato znam,4e boli vzimaneto na kosten mozak...nqma kak
отговор Сигнализирай за неуместен коментар