София празнува с богата културна програма

15.09.2011г. / 14 43ч.
Аз жената
София празнува с богата културна програма

На 17 септември честваме празника на София, тогава е и християнския празник „Вяра, Надежда и Любов“. Тази година денят се пада събота, но работен. Това не пречи общини и неправителствени организации да подредят пъстра палитра от културни събития, като някои продължават и на 18 септември.

\n

За 18 септември, неделя, Ви насочваме вниманието към безплатния концерт на „AGBU – Sofia Chаmber Orchestra“ „За теб, Армения“. Той ще се състои от 17 часа в залата на Национална музикална Академия „Панчо Владигеров“. Вход свободен.

\n

На 17 и 18 септември – Кулинарният фестивал“Пъстра трапеза“ ще гостува в Поморие и Велико Търново.

\n

Ето няколко предложения за 17 септември 2011, събота:

В 11.30 ч., пред църквата „Света София“, ще се състои тържествен водосвет и ще се проведе официалната церемония по издигане знамето на град София.

\n

Заключителен етап на Забавното лятно четене – пред Народния театър „Иван Вазов“ – от 14.30 до 15.00 ч. Организаторите от Az-deteto.bg ще съобщят кой е най-четящият град.

Детски панаир“ от 10.00 ч. до 18.30 ч. - отново в градската градина пред театъра. В програмата са предвидени ателиета (рисуване, готвене с Ути Бъчваров, оригами, йога, детски прожекции, хвърчила, народни танци, млад археолог и фокуси и др.) и спектакли (куклен театър, спектакъла „Червената шапчица“ на Театър „Възраждане“, детски песни, изпълнения на оркестър „Карандила Джуниър“ и Детска вокално-театрална формация „Таласъмче“) със свободен достъп за деца. Панаирът ще продължи и на 18 септември – неделя.

От 17.00 ч. до 22.00 ч., в Градската градина и на пл. „Княз Александър Първи“ ще има прояви от „Седмицата на София“ – едноседмична инициатива, включваща музикални хепънинги и атракциони. В празничния ден в програмата е предвиден концерт на група „Ахат“.

\n

Празничен ретротрамвай ще пътува по маршрут пл. „Възраждане“ – пл. „Журналист“, във времето от 14 до 18 ч. на 17 септември. Пътниците ще се забавляват с музикалните изпълнения на живо на „Дикси Бойс Бенд“.

\n

В Деня на София, от 18 ч., на Моста на влюбените до НДК ще бъде открита изложба на Галерия-музей „Дечко Узунов“, посветена на 10-годишнината от създаването на общинския културен институт.

\n

Воден парк“ ще се разположи около езерото „Ариана“ в Борисовата градина, организиран от „Софийска вода“. „Водно училище“, „Водата в София“ и „Водни игри“ ще разкрият интересни факти за водата, опазването и използването й. Арт-инсталация ще покаже пътя на водата в София.

\n

От 16 до 18 септември, в градинката зад Руската църква ще се проведе „Ретро София фест“, посветен на празника на града. От 16.30 ч. до 22.00 ч., фестивалът ще бъде пътеводител на забравена София – словото, фотографията, художественото изкуство ще ни потопят в романтиката на забравена епоха. Целта е чрез изкуство да бъде пресъздадена автентичната атмосфера на столичния живот в периода от Възраждането до Втората световна война. Етнографският музей и Общинско предприятие „Стара София“ подпомагат идеята за „пътуване във времето“. Ретро фото студио, грънчарско колело, български шевици, аксесоари и сувенири са сред атракциите.

\n

На 18 септември, както и в останалите недели на месец септември и месец октомври, пл. „Света Неделя“ ще се превърне в площад на артистите с инициативата „БулевАРТ Витоша“. Площадът ще се превръща в артистично пространство с живи статуи и атрактивни мим-характери на кокили. Проектът се реализира от Фондация „ЖАР театър-изкуство-култура“, с финансовата подкрепа на Програма „Култура“ на Столична община.

\n

На 17 и 18 септември, от 16 до 22 ч., на постоянната естрада в Южния парк, ще се проведе Младежки Рок Фест.

\n

На 16 септември, от 19 ч., в Театър „София“ ще бъде играна пиесата „Когато рокът беше млад“, с безплатен вход за публиката. Театър „Българска армия“ обявява на 17 септември „Ден на отворените врати“, а публиката може да види репетиция на спектакъла „Ножица-трепач“.

\n

Фестивал на уличното изкуство на площад „Света Неделя“ между 16 и 22 часа. Част от програмата включва нестандартните перкусионни изпълнения от Street Percussion Band, джаз-суинг загадъчността на Train Station, както и уникален афро денс пърформанс в тялото на Aisha от “Joko Dance“ и др.

\n

Танцова забава за хора в златната възраст – в клуб „Мистик“ от 14 часа.

\n

Район „Изгрев“ организира празничен концерт от 19.30 ч. пред централния вход на Интерпред. Рецитали ще изнесат „Червено и Черно – БГ дуетът“ и младежка попформация Art libitum, с ръководител Йордан Владев. На екран ще оживяват моменти от пъстроцветното ежедневие на района, ще бъде представен документален филм, посветен на район „Изгрев“.

\n

Прочетете още:

Коментирай