Козметика и грим

Акне и проблемна кожа. Причини, симптоми и решения

15.09.2011г. / 16 51ч.
Аз жената
Акне и проблемна кожа. Причини, симптоми и решения

Причини за появата на акне и несъвършенства по кожата
Появата на акне в повечето случаи е обусловена от хормонални промени, предимно по време на пубертета. Често обаче се сблъскваме с хормонален дисбаланс по време на месечния цикъл, при спиране на контрацептиви или по време на бременност.
В допълнение лекарствата, които приемаме, стресът, на който сме подложени и генетично обусловената чувствителност на кожата към различни комедогенни съставки, предизвикващи образуването на черни точки, играят огромна роля за появата на акне. Комедогенната козметика е една от основните причини за акнето – затова проверете тоалетната си чантичка – всички продукти там трябва да имат надпис на етикета си „некомедогенен“!

Четири ключови фактора са отговорни за появата на акне:

  • повишена себумна секреция;
  • запушване на порите – поява на комедони;
  • повишен бактериален растеж;
  • възпаление.

Симптоми на акне:

  • Повишената себумна секреция (себорея) е първият и най-ранен симптом на акнето (понякога тя е факт преди началото на пубертета);
  • В хидролипидния слой, най-външната бариера на кожата, това води до повишаване на липофилните (обичащите мазнини) субстанции. Най-засегнати са зоните с най-висока концентрация на себумни жлези като лицето, деколтето, раменете и гърба;
  • Вследствие на това се появяват комедони (бели или черни точки);
  • Белите точки са затворени комедони, а черните – отворени;
  • Следващите видими симптоми на акнето са папули, пустули и нодуларни възли.

Степени на тежест на акнето
В повечето случаи е налице плавен преход на проблемната кожа към акне. Когато говорим за акне се има предвид acne vulgaris и неговите най-чести форми, появяващи се през пубертета и засягащи най-вече лицето и гърба. В зависимост от видимите прояви на acne vulgaris различаваме следните степени на тежест:

  • комедонно акне („черни точки“);
  • папуло-пустулозно акне – появява се, когато бактерии колонизират комедоните и причинят вторични възпаления около комедоните, формирайки папули и пустули;
  • конглобатно акне – с поява на болезнени нодули и абцеси с фистули по лицето и горната част на тялото, често оставящи белези след преминаване.

Много често е налице комбинация от тези симптоми.

Акнеична кожа в различните периоди от живота
За съжаление проблемната кожа и акнето могат да съпътстват живота на жените и мъжете не само през пубертета, а и след като преминат тази възраст.
Някои интересни факти:

  • Понякога е трудно да се излекува дори лека или средно тежка форма на акне с конвенционална терапия.
  • „Късното“ акне обикновено е провокирано от допълнителни фактори като употреба на определени медикаменти, стрес или контакт с различни комедогенни съставки, например хлор.
  • Ако за първи път имате симптоми на акне и те се появяват след като сте преминали пубертета, консултирайте се с лекар!

    Решения за акнеична кожа
    Проблемите на акнеичната кожа не могат да бъдат решени изведнъж. Необходимо е търпение и постоянство.
    Решаваща роля играе подходящата ежедневна грижа за проблемната кожа. Необходимо е тази грижа да съдържа оптимално подбрани съставки, които да се справят с проблемите, каквито са продуктите от новата серия Eucerin(r) DermoPurifyer.
    Важно е паралелно с лечението да спазвате определен хранителен режим и да избягвате стреса в ежедневието си.

    Има два основни подхода при лечение на акнето:

    • локално приложение на медикаменти – като кремове и мехлеми, съпроводено с подходящо дълбоко почистване на кожата от квалифицирани специалисти;
    • орални медикаменти, напр. антибиотици или изотретиноини; при жените е възможно да се предпишат определени контрацептиви.

    За правилното лечение на акнето, най-добре потърсете съвет от лекар!

    Терапии на акне
    По принцип съществуват два типа медицински терапии, които се предписват в зависимост от степента на тежест на акнето:

    • локална терапия – включва преди всичко приложението на деривати на витамин A и бензоил пероксид. Тези лекарства често изсушават кожата. В допълнение могат да се използват и локални антибиотици като тетрациклин (който прави кожата чувствителна към UV лъчите) или еритромицин. Тази терапия е ефективна срещу пропиони бактериите и срещу патогените, предизвикващи вторични инфекции. За съжаление обаче, тя може да доведе и до резистентност на бактериите.
    • системна (вътрешна) терапия – за тежко, резистентно към локални терапии акне може да се наложи терапия с антибиотици или изотретиноин. При жените могат да се предпишат контрацептиви, съдържащи естрогени и анти-андрогенни прогестогени.

    Козметична грижа
    При проблемна и акнеична кожа е важно да не стискате пъпките си сами! Така можете да предизвикате сериозни възпаления, да останат белези или да ви се появят нежелани пигментации. Препоръчително е кожата ви редовно да се почиства от квалифициран професионалист!

    Как да се справим с белезите от акнето?
    Ако въпреки професионалната намеса имате белези от акне, за тяхното премахване може да се приложат различни инвазивни методи като химичен пилинг, лазерно третиране и т. н. Разбира се, подходящия за Вас метод, трябва да Ви бъде препоръчан от Вашия дерматолог.

    Въпроси и отговори

    Акнето алергия ли е?
    Акнето не е алергична реакция към определени храни или външни фактори. Алергиите се проявяват по характерен начин, по който могат да бъдат идентифицирани.

    Заразно ли е акнето?
    Акнето не е заразна болест. Въпреки че се причинява от бактерия, акнето не е заразно.

    Лошата хигиена причинява ли акне?
    Акнето не е проява на лоша хигиена. Напротив, редовното миене с агресивни измиващи продукти често е причина за възпаленията на кожата. Независимо от това е необходимо да миете кожата си два пъти дневно с нежен, неизсушаващ продукт за лице за да отстраните излишния себум, пот и мъртви клетки от кожата си. Избягвайте обаче всякакво стискане и пипане на засегнатите зони.

    Неправилното хранене причинява ли акне?
    Вече е известно, че приемането на твърде много въглехидрати (много захар и бяло брашно), както и повишената консумация на краве мляко е в пряка зависимост с появата на акне. Затова е добре да преразгледате хранителния си режим, особено когато въпреки лечението симптомите не отшумяват.

    Помага ли слънцето при лечението на акне?
    Слънчевите лъчи предизвикват клетъчна стимулация, което води до увеличено производство на себум и запушване на фоликулите на потните жлези. Това влошава симптомите на съществуващото акне. От друга страна, много медикаменти против акне изострят чувствителността на кожата към слънцето. Затова не трябва да се прекалява с излагането на слънце и задължително е необходимо използването на слънцезащитни продукти.

    Как влияе цигареният дим на кожата на лицето?
    Пушенето не само провокира появата на акне, но и влошава състоянието на кожата с акне. Този ефект се основава на т. нар. хиперкератотичен ефект в кожата. Никотинът е ацетилхолинов (Ach) агонист и стимулира Ach-рецепторите, което води до хиперпролоферация на кератиноцитите (задебеляване на епидермиса).

    Мога ли да стискам пъпките си?
    Опитайте се да устоите на изкушението да стискате пъпките си. Това може да предизвика възпаления и поява на белези. Препоръчително е да се обърнете към квалифициран козметик, който да почисти кожата ви професионално. Консултирайте се с Вашия лекар какви процедури и колко често е добре да се прилагат.

    Противозачатъчните хапчета помагат ли срещу акне?
    Акнето е в пряка връзка с хормоналния дисбаланс и повишената чувствителност на комено-мастните фоликули. Поради това контрацептивите, съдържащи анти-андрогенни компоненти, влияят добре на акнеичната кожа.

    Как да предотвратя образуването на пъпки след бръснене?
    С бръсненето се премахва горния слой на кожата. Това води до повърхностни наранявания и влизане в контакт с клетки от по-долния слой на кожата, които все още не са достатъчно развити. Така след бръснене кожата е по-чувствителна и поддаваща се на възпаления и инфекции.

    Трябва ли да използвам по-специални слънцезащитни продукти при проблемна кожа?
    Обратно на общоприетото мнение, UV лъчите не подобряват състоянието на проблемната кожа. Затова е добре хората с акне да използват подходяща за проблемна кожа слънчева защита.

    Как действа медикаментозната терапия при акне?
    След поставяне на диагнозата от дерматолог пациентът получава рецепта за подходящата терапия. Трябва да се вземат предвид няколко фактора: повишена себумна секреция и кератинизация в отвърстието на мастната жлеза, бактериална колонизация и последващо възпаление. Дерматологът преценява кое е водещото при всеки един пациент и назначава подходящата индивидуална терапия.

    Какво да използвам срещу акнето на гърба?
    Акнето по гърба се третира по същия начин, както това по лицето. За да нанесете продуктите, където е необходимо, помолете някой да ви помогне.

    Акнето наследствено ли е?
    Да. Генетичната предиспозиция играе голяма роля при акнето. Ако и двамата родители са имали акне, най-вероятно и децата им ще развият акне.

    Трябва ли да се консултирам с дерматолог, ако имам дребни несъвършенства по кожата?
    Дори и при малки несъвършенства е добре да се консултирате с дерматолог. Той ще реши как да процедира и ще ви препоръча подходящите продукти, които да подобрят състоянието на кожата.

    Какво да правя при зачервяване на кожата?
    Зачервяването на кожата може да е признак на кожно възпаление. Поради това се препоръчват козметични продукти, съдържащи противовъзпалителни съставки, като ликохалкон А. Освен това, при необходимост дерматологът може да назначи подходяща медикаментозна терапия.

    Какво да правя с подкожните пъпки?
    Не ги пипайте! Консултирайте се със специалист, който да назначи необходимата терапия!

    Мога ли да предотвратя образуването на пъпки при първите им симптоми?
    Не, защото процесът вече е започнал. Това, което е възможно е да ускорите оздравителния процес с помощта на подходящо почистване и грижа за кожата. При необходимост и препоръчана от дерматолог медикаментозна терапия.

    Прочетете още:

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
pepi ( преди 10 години )
na 30 godini mi se poqvi akneto ..sega sum na 38 ..imah vuzmojnost da si pozvolq da piq skupi lekarsva locioni mazila nad 400 evro na mesec y bez rezultat samo mi ostslabna imunnata sistema ot antibioticite..skoro si pravih izsledvane na kruvta i mi kazaha che imam visok holesterol..reshih da izbegna masloto sirenata i sladkishite da piq sutrin po edna chasha topla voda na gladno ..y kakvo stana za moe uchudvane akneto mi zapochna da izchezva ..veche edin mesec pravq tova i sum iznenadana ot rezultata iskah da premahna holesterola a imam rezultat s akneto ..preporuchvam ako moje da izbqgvate tezi maznini mislq shte imate rezultat kato men
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Яна Воденичарова ( преди 10 години )
Искам да ви кажа, че аз пробвах скоро едно българско лосионче и съм страшно доволна, не е вярно, че няма хубави български продукти. Perfect Face се казва, и е съвсем ново. Опитайте и няма да сбъркате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 1 rate down comment
amy ( преди 11 години )
Spored men tova da izcqjdame papkite si ne e mnogo dobro re6enie,no kogaato te se poqvqt vinagi se poddavame naizku6enieto.vse pak e dobre da izpolzvame po4istva6ti produkti pon epo 2 pati na den.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
nasko stoyanov ( преди 11 години )