„Отнесени от вихъра“ – задължителна книга за възрастни

27.09.2011г. / 13 12ч.
Ивет Лолова
„Отнесени от вихъра“ – задължителна книга за възрастни

По повод кампанията за дарителство на библиотеката към читалище „Г. С. Раковски“ в кв. Лозенец разговарям с библиотекарката Таня Бугарчева за това трудно ли хората даряват книги.

„Софиянци не се разделят трудно с книгите си – разказа Таня. – В квартала много хора си продадоха жилищата и за да намалят багажа по преместването, ни даряват част от библиотеките си.

Друга причина е, че често купуват нови книги. Става дума предимно за любовна литература, която като я прочетат те и съседката, вече няма кой да я чете, а в апартаментите няма много място. Затова с радост ги подаряват.

"Смятам, че удоволствието от четенето не е само за себе си. – разсъждава Таня. Аз много се радвам, когато кажа на някого: „Това е любимата ми книга, искаш ли да я прочетеш?“. Исак Бабел е казал, че в живота си човек трябва да прочете 7-8 книги, но докато избере кои са, трябва да прочете сигурно една влакова композиция. У дома имам един рафт с любими издания, с които никога не бих се разделила и които непрекъснато препрочитам. Даже от някои имам по два екземпляра – единият за София, другият – за село. Предполагам, че всеки запален читател има вкъщи няколко любими книги. Не става дума за любовни романи, нито за еднодневки. За мен най-великите книги са: „Отнесени от вихъра“ – всеки човек трябва да прочете тази книга най-малко 2 пъти, защото това не е просто любовна история, това е учебник по оцеляване, книга за силата на човешкия дух, наръчник за живота; също - „Параграф 22“, „На изток от рая“, „Любов по време на холера, „12-те стола“, „Златният телец“ и др.“

От близо 2 години тя забелязва, че има засилен интерес към българската литература. За съжаление, обаче, няма някаква масова психоза към книгата.

Оптимистичното е, че младите родители започнаха повече да водят децата си в библиотеката. Веднага щом завършат училище, на 24-30 май, се втурват при тях със списъците и се започва едно голямо лятно четене.
В тяхната библиотека сега имат 250 читатели – малко се срамува да го каже. За сравнение посочва, че преди години са имали по 10 000 – на вратата се е образувала опашка.

„Институциите вече не дават пари за книги. Вече 3 години не сме получили 1 стотинка от никъде – нито от общината, нито от министерството. Разчитаме само на дарения.“ – категорична е Таня.

Библиотеката търси съвременна художествена литература – чужда и българска, автори, изучавани в училище, литературни разработки, справочници.

Ако вие, скъпи читатели на Az-jenata.bg, можете да се разделите с някоя и друга книга, подарете ги на читалищните или училищните библиотеки, за да ги възродим.

Научете кой е най-възрастният читател на библиотеката тук.

Прочетете още:

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
читателка ( преди 11 години )
Като дете имам много вълнуващи спомени от библиотеките. Пристъпвах с голямо вълнение в тяхното приказно царство! Сега времената се промениха, не знам дали ще успеем да върнем читателите в библиотеките - конкуренцията с електронните книги и четци е много силна. А интернет ни обзема изцяло. Сега нямам време да отида до библиотеката. Купувам си книги или си разменяме с приятелки. Но чета по-малко, главно вечер преди сън, когато съм в отпуска или на екскурзия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар