Здраве и красота

Ставаме по-лесно от сън с масаж, звук и светлина

17.10.2011г. / 21 16ч.
Надежда Маринова
Ставаме по-лесно от сън с масаж, звук и светлина

Не е лесно да ставаме рано, особено през есента и зимата, когато сутрините са студени и неуютни. Освен разбиращите се от само себе си ранно лягане, проветрена спалня, лека вечеря и здрав сън, ето още няколко практически съвета, които ще ви помогнат:

\n

1. Будилник или мобилен телефон
Сменяйте периодично мястото на будилника или мобилния телефон, който ви звъни за събуждане – няколко дни е на нощното шкафче, после – на скрина срещу леглото, след това – на стол зад вратата. Всеки път избирайте различна мелодия и сила на звука. Така, сменяйки стереотипите, карате мозъка си да работи, следователно – да се събуди.

2. Събудете се в 6.15 вместо в 6 или 6.30
Опитали твърдят, че човек се събужда по-лесно в некръгъл час. Пробвайте да навиете часовника за 6.15 или 6.25 или 6.45. Психологически трик.

\n

3. Масаж
Още докато сте в леглото започнете с лек масаж на цялото лице, главата и ръцете. Разтъркайте двете ръце една в друга, издърпайте и усучете пръстите един по един. С пръстите на двете ръце направете кръгови движения първо на слепоочията, след това на главата и така по цялото лице. Идеята е чрез масажа да се увеличи притокът на кръв към главата, което ще изгони сънливостта.

\n

4. Повече светлина
През пролетта и лятото е лесно – отваряме щорите, дърпаме пердетата и слънцето влиза в стаята, а сънят си отива. През есента и зимата, когато се събуждаме по тъмно, трябва да си осигурим ярка светлина, която да даде сигнал на мозъка активно да заработи.

5. Чаша вода на скрина
Пригответе си от вечерта една чаша вода. Веднага след като станете от леглото, отидете до скрина и изпийте водата наведнъж.

\n

6. Вдигайте шум
Тази точка може да изпълните, само ако всички вкъщи ставате по едно и също време. В противен случай трябва да я пропуснете. Но ако цялото семейство трябва да сте накрак в 6.30 – не се притеснявайте да се разшумите. Пуснете телевизора за сутрешните новини/или радиото. Може да пуснете и любимата си музика. Потанцувайте между кухнята и банята и докато приготвяте чая/кафето/закуската.

\n

7. Гимнастика за мозъка
Ще ви трябват около 10 минути, за да прочетете 1-2 стихотворения от някоя стихосбирка, 1 страничка от книга, или решете малка част от кръстословица. Внимавайте – не включвайте компютъра, защото ще влезете в клишето и освен това като нищо ще загубите представа за времето.

\n

По-лесното ставане сутрин ни е гарантирано, ако сме си легнали спокойни, щастливи и обичани. Е, и все пак не забравяйте да си осигурите 7-8 часа сън.

\n

Прочетете още:

Коментирай