Планират идеалното място за игри на деца и възрастни

24.10.2011г. / 11 44ч.
Аз жената
Планират идеалното място за игри на деца и възрастни

В рамките на Sofia Architecture Week 2011 организатори и участници са си поставили амбициозната задача не само да покажат различни архитектурни събития, но и трайно да променят столицата с три неща. Това ще се случи в три работилници с българско и чуждестранно участие – WhATA? и Томас Конг; студио Функт и Алберто Яковони и сдружение Трансформатори заедно с Хавиер Пеня и всички доброволно записали се участници.

В рамките на 4 дни и с минимален бюджет те ще покажат как изглежда: идеалната детска площадка; мобилна социална станция и тунинговане на София (трансформацията на един подлез).

Фестивалът за архитектура и модерна градска среда Sofia Architecture Week 2011 се организира за четвърта година от „Едно“, фондация „Америка за България“ и Столична община. Програмата е част от културния календар на София, кандидат за Европейска столица на културата 2019. Основната част от фестивала ще се проведе от 1 до 6 ноември с основна локация: Перформ Бизнес Център, на пл. „Позитано“ 2.

Тунинговане на София
Трансформатори и гост архитект Хавиер Пеня (Испания)
Работилницата Тунинговане на София цели да преосмисли подлезите и да предложи нов дизайн за тях. Избраният тук подлез свързва парка Борисова градина с Алея Яворов, а основната намеса, която ще бъде осъществена, е свързана с липсващото осветление. Въпреки конкретиката на действие, идеята е да се направи по-задълбочено и широко проучване на подлезите в София изобщо, заради лошото и занемарено състояние на повечето от тях.

Хавиер Пеня е лектор в програмата на Sofia Architecture Week 2011 и ще участва в Тунинговане на София. Преподавател в няколко университета в последните 12 години, Пеня изследва алтернативните решения, отвъд традиционната архитектура, дизайн и урбанистика.

Мобилна социална станция
Студио Функт и гост архитект Алберто Яковони (Италия)
Работилницата има за цел да проектира и изгради мобилно място в града, където хората да са свободни да сядат и да общуват както им харесва. Мястото трябва да е удобно и за игра на децата, да има добро осветление и възможност за подслон при лошо време, място за колела и специални поставки за храна и напитки. „Със сигурност всеки от нас е бил изправен пред подобен проблем в парковете – как да се преместят фиксираните пейки една до друга, за да паснат на общественото желание ... адекватна социална мебел, която би подобрила общуването, което винаги сме желали“, обясняват още за идеята си архитектите от студио Функт.

Алберто Яковони е гост лектор на Sofia Architecture Week 2011 и ще помага в проектирането и изграждането на Мобилна обществена станция. Той е на мнение, че обществените пространства имат огромен потенциал, който надхвърля настоящата им употреба. Яковони изследва този потенциал посредством леки и почти незабележими намеси.

Да направим идеалната детска площадка
WhАТА? и гост архитект Томас Конг (САЩ)
Целта на работилницата е да се състави задание за проектиране на детски площадки отвъд нормативите, регулациите, обществените поръчки и стандартните решения, като първо се питат ползвателите и всички заинтересувани. Ще бъде подготвена онлайн анкета, която ще се попълва свободно в интернет през първите 2 дни от работилницата. На третия ден, в събота, събраните данни ще се тестват на терен. Поканени за участие са: родители, архитекти и дизайнери, ландшафтни архитекти и др.

Томас Конг е лектор в програмата на Sofia Architecture Week 2011 и ще участва в заданието на работилницата Да направим идеалната детска площадка. Той е архитект и преподавател, силно обвързан с проекти, които разглеждат „другата“, не-строителната страна на сградите. Стратегиите за архитектурна намеса, които предлага, не произвеждат архитектура в буквалния и познат смисъл.

Програмата на фестивала съдържа: 14 изложби, 12 лекции, 7 работилници, 8 дискусии, 3 теми с посещение на специални обекти, 2 музикални партита, работни срещи, презентации, 4 филмови прожекции и др., които търсят отговора на въпроса „Архитектура с неограничени възможности?“.

Прочетете още:

Коментирай