Майчинство

Становище по повод узаконяването на сурогатното майчинство

28.10.2011г. / 10 42ч.
Аз жената
Становище по повод узаконяването на сурогатното майчинство

Позиция на Национална мрежа за децата:

Национална мрежа за децата (НМД) приветства усилията на отговорните държавни институции и на инициативата на депутата г-жа Калина Крумова за създаване на нова нормативна уредба при въвеждане на новата за нашата страна практика за сурогатното майчинство.

Нейното приемане несъмнено ще даде още една възможност на някои хора и двойки, които искат да имат деца. Въпреки това съществуват няколко основни довода, които според нас налагат отлагането на окончателното приемане на промените:

На първо място налице е изключително голям риск за нарушаване на правата на детето, което е износено от сурогатната майка, както и на самата сурогатна майка. В ситуация, в която предмет на договора е живо човешко същество, трудно могат да бъдат гарантирани правата на детето.

По тази причина настояваме, ако законовите промени, касаещи сурогатното майчинство, бъдат окончателно приети, те да уреждат в най-малки подробности взаимоотношенията между сурогатната майка, детето и лицето/семейството, което придобива законно попечителство над детето.

В това число влиза и регламентиране на начина, по който детето ще се възползва от правото да познава своя произход, включващо като минимум начин на износване и раждане, основания за избора, право на информация за сурогатната майка. Част от нормативното уреждане би следвала да бъде и системата за консултиране на такива деца и семейства.

На второ място, все още няма задълбочени анализи, които да показват недвусмислено как подобна законова рамка осигурява спазването и прилагането на правата на човека и на детето, и то не само в контекста на репродуктивните възможности.

Именно поради неизследвания и нееднозначен световен опит ние настояваме да има по-задълбочени проучвания и обществен диалог по темата в следващите няколко години. Считаме, че е добре да се организират проучвания и посещения, които да доведат до натрупване на информираност по въпросите на сурогатното майчинство.

На последно, но не и по важност място е фактът, че в България има много по-неуредени и неизяснени от законодателна гледна точка области, касаещи децата и българското семейство.

На дневен ред стоят изключително тежките проблеми на българските деца и семейства, които в много по-голяма степен изискват политическото внимание и ангажимент. Новата нормативна рамка за детето и семейството, законът за училищното и предучилищно образование, реформата в детското и младежкото правосъдие и процесът на деинституционализация са теми, които обхващат всички деца.

Поради това е необходимо политическият и организационен ресурс на държавните институции да бъде спешно насочен в посока на изработването на възможно най-добрата нормативна рамка, създаваща условия за ефективно прилагане на правата на всички български деца.

Прочетете още:

Коментирай
Здраве и красота