Тя, звездата

Мая Скороход: Семейните снимки сплотяват семейството

29.10.2011г. / 18 33ч.
Джадала Мария
Мая Скороход: Семейните снимки сплотяват семейството

Мая Скороход е продавач-консултант в дигитален фотоцентър Фотоленд във Варна. Завършила е във Варненски свободен университет със специалност Международен мениджмънт и бизнес. Занимава се с фотография от 6 години. Щастливо омъжена с две деца. Тя беше така любезна да отговори на няколко въпроса за Az-jenata.bg:

Къде са снимките в семейния живот?
Като правило, групираните по тематични признаци семейни фотографии са концентрирани в семейни албуми. Тези албуми изпълняват функциите на сплотяване на семейството, запазване на родовата памет, изграждат семейната идентичност. Те са част от семейния капитал. Много често семейните снимки остават практически единствените, които свързват разрушено семейство. Свързват и семейства, роднините на които живеят в различни части на света.
Такива фотоалбуми-истории (пътувания, знаменателни събития (например сватби или раждане на дете, семейни празници)) отдавна са станали традиция, особена форма на комуникация, способ за информиране за събития, произтичащи в рамките на семейството.

Днес много български семейства вече разполагат с дигитални фотоапарати, телефони с камери. Използват ли ги? Снимат ли се? А изкарват ли след това и снимките на хартия?
Да, използват се много. Традицията за копиране на снимките още е жива. По-възрастните хора все още предпочитат да пипнат снимката, да могат да я поставят на видно място, да я покажат на приятели.

Колко често трябва да се снимаме? Да снимаме децата си? Цялото семейство? Препоръчвате ли специални семейни фотосесии – на Запад има подобни традиции за всеки празник да се правят подобни. Как е у нас?
В забързания живот не ни остава много време за снимки, но родителите винаги намират време да снимат децата си, най-вече малките деца и бебетата. Те са толкова интересни, че се опитваме да уловим всяка тяхна усмивчица. А това си е доста често! :)
За съжаление, тук много бавно навлиза познатата на запад традиция за семейните фотосесии. Най-често се правят семейни снимки на рождени дни на малки деца. А какво по-хубаво от снимка, на която е запечатан щастлив момент на цялото семейство?!

Какво носи една семейна снимка според Вас?
Както казах в отговора на първия въпрос, семейните снимки сплотяват семейството – когато то е разделено от времето и пространството, когато е разрушено от нещо. Семейната снимка е скъп, много личен спомен!

Имате ли своя любима снимка? Какво има снимано на нея?
Коя ми е любимата снимка ли? Тази, която ще направя утре...

Вашето пожелание към нашите читателки?
Пожелавам на читателките на Az-jenata.bg да улавят и запечатват прекрасните моменти от живота. Така помагат на спомените да живеят по-дълго!

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Силвия ( преди 11 години )
Снимките са толкова важна част от живота ни, колкото и спомените, които са запечатани на тях. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар