За дома

Цените на ядките през ноември 2011

03.11.2011г. / 19 20ч.
Надежда Маринова
Цените на ядките през ноември 2011

В редовната ни рубрика Петъчен пазар днес ще поговорим за ядките. Те са сред най-пълноценните храни – ненаситените мазнини ни снабдяват с енергия, а организмът ни изгаря бързо калориите им.

\n

В някои къщи ядките влизат само на празнични поводи – като мезе към алкохола, докато в други те са част от ежедневното меню. Ако кризата се е отразила на бюджета ви, можете да направите компромис, като ги слагате на масата поне 2-3 пъти седмично. Най-здравословни са суровите ядки – яжте ги вместо чипс или ситно нарязани и поръсени върху плодова или зеленчукова салата.

\n

Сред най-популярните у нас ядки са орехите. На пазара в Красно село и на Женския пазар се продават по 3.50 лв./кг за орехи с черупките и по 15-18-20 лв. за изчистени орехови ядки.

\n

Ще ахнете, ако не сте забелязали сами, че изчистени орехи, но стари и с по-ниско качество, ще намерите по щандовете на големите вериги супермаркети за... 34 лв./кг. В павилиончетата за насипни ядки орехите ги предлагат за 22 лв./кг

\n

Най-евтини сред ядките са фъстъците – към 8лв./кг.

\n

В сравнение с 2010 и 2008 г. цените слабо са се покачили.
Цените на ядките и сушените плодове – ноември 2008
Коледен пазар на трапезата

\n

Ето и останалите цени, взети от столичен хипермаркет, на най-популярните сурови ядки у нас:

Бадеми – 21.90 лв./кг
Лешници – 23 лв./кг
Бразилски орех – 28 лв./кг
Кашу – 30 лв./кг
Шамфъстък – 25 лв./кг

При ядките, както и при останалите храни, важи правилото: „Скъпото е по-прясно и по-вкусно“. Все пак трудно е да се ориентираме в качеството им, без да сме ги опитали. Вземете малко количество, пробвайте ги и ако ви харесат, си купете повече. При пакетираните винаги има шанс да се разочаровате. Най-добре пазарувайте от борсата или от производител – така ще си осигурите най-пресните ядки.

Съхранението
Бадемите и кашуто се развалят по-трудно. Българският и бразилският орех, кедровите ядки и макадамията съдържат повече мазнини от първите и гранясват бързо. Ако стоят повече от половин месец в отворен пакет пожълтяват и започват да миришат на лошо. Затова ги съхранявайте на сухо и хладно място. Можете да ги пазите и в хладилник, но в добре затворени буркани, защото поемат лесно влагата.

Лекарите препоръчват ядките при хронична умора, анемичност, ниско желязо и висок холестерол. Не се притеснявайте, че ще напълнеете от тях, защото бързо се разграждат от организма.

Прочетете още:

Коментирай
17 rate up comment 0 rate down comment
весо ( преди 10 години )
продавам около 25 кг. орехова ядка 1 во и 2 ро качество 8лв.кг. 0896487435
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17 rate up comment 0 rate down comment
петко ( преди 11 години )
116 rate up comment 0 rate down comment
стефан ( преди 11 години )
продавам 500 кг орехова ядка 0886455885
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21 rate up comment 0 rate down comment
Oktay Osmanov ( преди 11 години )
Az imam 300 kg.Orehova qdka,ot vsichki vidove suha,v kashoni,prodavam q,cena po sporazumenie.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар