Свободно време

Предстои форум „Промяна“

15.11.2011г. / 12 50ч.
Аз жената
Предстои форум „Промяна“

На 26 ноември, 2011 събота, в Модерен театър в София, ще се случи първият форумПромяна“ организиран от инициативата „Горичка“. Той ще събере дванадесет активни и успешни личности с разновидни виждания и идеи. Те намират място на форум „Промяна“, за да споделят своя опит, преживявания и вдъхновяващи истории. Общото между всички тях е качеството да търсят и инициират промяна – в обществото, в климата, в земеделието, в образованието, в законите, в правата ни и в самите себе си. Целта на форум „Промяна“ е да обедини тази енергия за промяна и да я превърне в искра на вдъхновението за всеки един от присъстващите. Ако ни попитате защо форум „Промяна“ е важен, ние ще отговорим, че не всеки ден срещаме дванадесет интригуващи млади хора наведнъж, от които можеш да научиш наистина много.

„Решихме да направим форум „Промяна“, защото все повече се нуждаем от промяна в редица области, от които зависи нашето благосъстояние. Надяваме се, че вдъхновяващите истории, които ще разкажем ще мотивират хората да бъдат по-взискателни към ежедневието си и да търсят позитивната промяна навсякъде“ – Магдалена Малеева

Форум „Промяна“ е естественото продължение на инициативата на „Горичка“, която се стреми да създаде по-широка будна общност. В нея намират място хора, които задават въпроси и са готови активно да търсят позитивна промяна в средата в която живеят. Ролята на „Горичка“ е да вдъхнови и да показва начини. Ние вярваме, че последвалите отлични отзиви на публиката след вече отминалите Форуми, са добра причина да поддържаме разбирането си, че винаги има какво ново да се научи и да продължим работата си в същия дух. Това ни води към форум „Промяна“.

За събитието „Горичка“ покани дванадесет лектори, като всеки от тях ще презентира теми, в които има много опит, страст, познание и признание. Сред лекторите може да намерите утвърдени професионалисти и обществени личности, които целенасочено създават, търсят и предизвикват промяна в дадена среда.

Това са Асен Асенов – създател на списание Едно, Александър Варов – оперативен Директор на Инвестор. бг, Велислава Попова – Главен редактор на Dnevnik.bg, Филип Харманджиев – собственик на Дамяница, Димитър Кенаров – писател, Веселина Ташева – ЛГБТ активист, Йоана-Магдалена – психоаналитик, Калина Жулева – Директор на New Moment, Мануела Малеева – фондация Swissclinical, Иван Мудов – художник-концептуалист, Алек Андреев – организатор на TEDxBG и Георги Бърдаров – професор в СУ „Св. Климент Охридски“..

Какво още – Както на всички форуми организирани от „Горичка“ и този път ще има биобар, „Горичка“ щанд и книжарница, където гостите ще могат да намерят тематични книги и предмети. Приятната релаксирана атмосфера са неизменна част от всяко събитие организирано от „Горичка“.

Регистрация – Ако желаещите се запишат предварително за форум „Промяна“ на http://www.gorichka.bg/index.php?p=234&l=1, в магазините Биомаг или закупят своя билет от билетната мрежа на Eventim, цената е 20 лв. за един човек и 30 лв. за двама. При регистрация на място, в деня на събитието, цената е 30 лв. на човек.

Форум „Промяна“ 2011 е част от серия еднодневни форуми на „Горичка“. Целта на тези събития е да провокират промяна по теми, за които съществуват много погрешни практики и стереотипи. Освен информиране, форумите целят да създадат общности с подобни убеждения, от хора готови да търсят тази промяна. Темите, които бяхме избрали през 2010/2011 бяха „Родителство“, „Храна“, „Дом“ и „Бизнес“.

Горичка“ е инициатива за обучения, разговори и дебати за устойчиво бъдеще. Ние вярваме, че само с повече въпроси ще стигнем до повече отговори. С тази мисъл „Горичка“ е създадена през 2006 година от Магдалена Малеева. На 15 септември тази година, беше петият рожден ден на организацията.

„Горичка“ също е заета с работа по бизнес обучения, академия за зелен бизнес и организацията на други събития като форумите, а най-скорошното от тях беше Миксер 3.

А ето и лекторите във форума:

Калина Жулева: – „Хората, които променят света, грешат”
Тя е проницателна, тя е креативна – Калина Жулева е завършила психология в СУ „Св. Климент Охридски”, по-късно специализира психотерапия в Ню Йорк, а в момента работи като директор на една от най-големите рекламни агенции в България. Калина е заета с грижите за трите си деца, но обеща, че ще намери минутка за форум „Промяна“, където ще сподели защо според нея способността ни да генерираме идеи е под системна заплаха.“

Филип Харманджиев: – „Лайното е злато, работата в съюз с природата е забавление, устойчивото земеделие е свобода“
Филип е един от основателите на вестниците „Банкеръ“ и „Капитал“. Преди това пътят му преминава през ВИИ „Карл Маркс“ и вестник „Пари“. Днес Филип е изцяло отдаден на винотo – от производство през маркетинга, чак до продажбата в магазините. Запален е по устойчивото земеделие и идеята на Джоел Салатин за поликултурната ферма, в която различните култури вършат работа една за друга. Повече затова ще научим в презентацията му на форум „Промяна“.

Мануела Малеева -,, Често е необходимо съвсем малко, за да промениш живота на едно болно дете и на измъчените му родители“
Мануела е най-успешната българска тенисистка. Години наред тя е била сред десетте най-добри състезателки в света. През 1988 г., Мануела завоюва олимпийски медал в Сеул, а шест години по-късно след победата си на финала на турнира в Осака, тя се отказва от професионалната си кариера. В онзи момент Мануела е в топ 5 на света. Времето след това, тя прекарва със семейството и трите си деца. Преди няколко години попада на фондация Swissclinical и това дава нова мисия в живота й. На форум „Промяна“, Мануела ще говори за изчезналата в България професия на ортопедичен техник.

Велислава Попова – „Обществото без нормални медии, не може да е нормално“
Велислава е завършила магистърска степен по журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“ със специалности,, ТВ журналистика“ и,, Международни отношения“. Започва кариерата си като журналист във вестник „Капитал“. Преминава през позициите на маркетинг директор на Икономедиа, а след това и главен редактор на вестник „Дневник“. Хората около Велислава знаят, че тя има удивителното качество да остава позитивна дори в изключително потискаща среда. На форум „Промяна“ тя ще разкаже за връзката между нормални медии и нормално общество.

Димитър Кенаров – „Промени животното в себе си“
Димитър е журналист по призвание и поет по душа. Неговите статии съчетават разследваща журналистика и пътепис – един бързо развиващ се междинен жанр.
Разследващите му работи рядко се появяват в български издания, но за сметка на това намират признание и място в New York Times, Intеrnational Herald Tribune, Boston Review и други уважавани издания. Негов пътепис за живота на българските роми беше включен в антологията,,The Best American Travel Writing 2009“.
Най-новата му стихосбирка е „Апокрифни животни“, а желанието да я напише, обяснява с вярването си, че хората трябва да се отнасят с всички други животни като с равни. Защото е „очовечаващо“ – казва той.

Алек Андреев – „Промяната настъпва, когато осъзнаем, че нещата отдавна не стоят така, както си мислим“
Алек се занимава с финансови анализи, а в свободното си време
организира успешния TedxBg и от скоро проекта за доброволчество www.timeheroes.org. Мечтае някой ден да има магазин за велосипеди. Напоследък се опитва да промени професионалния си живот. Това трябва да го доведе в положение, в което ще има все повече време и средства за нещата, които искрено го вълнуват и мотивират да работи и да се освободи от стереотипа, че печеленето на пари и каузите са две различни неща. Алек беше един от гост-лекторите на Миксер 3 и точно тогава ни светна, че интересните неща, които има да разкаже са не едно.

Веселина Ташева – „Бъди толерантен към себе си и другите ще те последват“
Подобаващо на името й, Веселина е усмихнат млад човек, който не се страхува да се бори с омразата и стереотипите, с които нехетеросексуалните хора се сблъскват в България. Интересува се силно от храна, реклама, личностно израстване. Приютява хора от целия свят през услугата канапе сърфинг (couch surfing). Освен това е сътворила един от най-интересните блогове, които сме виждали в скоро време: http://legolunchbox.tumblr.com/. На форум „Промяна“, Веселина ще сподели виждането си, че нормалността е илюзия.

Александър Варов – „Отричането на опита на по-младите е нежелание за промяна“
Александър е запален по новите технологии и внимателно следи тенденциите в тази сфера. Той е работил с компании като Dir.bg, Mail.bg, Darik Web, AWSUM Interactive и др, а от миналата година е и оперативен Директор на Инвестор. бг. Обича чай и може да разкаже също толкова увлекателно за разликата между белия и зеления чай, както за "cloud“ услугите. Александър ще говори за промяната в социалните медии и живот.

Асен Асенов – „Когато повярваш, че можеш да промениш средата означава, че или си полудял, или си станал свръхчовек. Когато повярваш, че смисълът на живота е да работиш за другите по най-добрия начин, но без да очакваш резултати – тогава можеш да промениш себе си. А това е единствената промяна, на която сме способни“
За един от създателите на списание Едно, номер едно е Свами Ниранджананда Сарасвати – гурото на Асен. Него възприемаме като визионер (не гурото, ами Асен). Когато говориш с него бързо разбираш, че аргументи като този, че в България няма публика за определено събитие, просто не важат. Той доказва това вече няколко години поред с успешните Sofia design/dance/architecture week, които истински съживяват културната сцена в България и подкрепят нестандартни организации и идеи. Асен стъпва на сцената за да разкаже именно за тези събития и един съвсем нов формат.

Йоана-Магдалена Илчева – „Може би смисълът на живота е просто да се научим да го живеем. А психотерапията е един възможен начин за това...“
Йоана-Магдалена е човек с който забравяш колко е часът. С всяка минута разбираш повече за себе си и околните. За постигането на този ефект вероятно й помага опитът и в аналитичната психотерапия. Терапията с музика също намира място в работата на Йоана-Магдалена. Нейната кауза е йога-нидра да остане част само от курсовете за напреднали. Защо тя се старае да постигне това, ще разберем на форум „Промяна“.

Иван Мудов – „Промяната е като прасето. Даваш му, и то ти дава“
Страницата му в българската версия на Уикипедия ще ви разкаже не малко затова кой е Иван Мудов, затова пропускаме дългото изреждане. Когато поискахме от Иван негова снимка, която да поместим в сайта, той ни изпрати такава на утайка на кафе. Бяхме озадачени. Сега, когато го познаваме малко по-добре не си и представяме как проста и обикновена снимка би илюстрирала добре същността на един истински провокатор. Помолихме го да се опише в няколко реда – вместо биография получихме текст написан от гледачка на турско кафе. Точно така – същото кафе, чиято утайка гледаме на снимка. Ако попитате Иван Мудов за какво ще говори на форум „Промяна“, той чисто и просто ще отвърне, че ще представи част от проектите си, които според него имат отношение към темата на форума. Всичко това Уикипедия не го знае.

Георги Бърдаров – „Затвори за миг очи и си представи, че наблюдаваш Земята от Космоса. Едва тогава ще разбереш колко топла, красива, крехка и малка е тя на фона на безкрайната тъмна Вселена!“
Георги е гл. ас. д-р в Геолого-географския факултет на СУ. Той преподава География на населението и селищата, Демография, Геоурбанистика, Етно-религиозни конфликти. В момента активно се вълнува от темата за демографското и етническо бъдеще на Европа, увеличаващата се имиграция и трансформацията на националните идентичности в континента. Особено важен според него в този аспект е въпросът с климатичните мигранти, които ще засилят много тези процеси през XXIв. Именно това ще е темата на неговата презентация.

Коментирай
Здраве и красота