Здраве и красота

Не пренебрегвайте зелените зеленчуци през ноември

17.11.2011г. / 13 12ч.
Надежда Маринова
Не пренебрегвайте зелените зеленчуци през ноември

В редовната ни рубрика петъчен пазар днес ще обсъдим зелените зеленчуци, които трябва да присъстват веднъж на ден в чинията ни. Въпреки, че пролетта е царицата на пресните зеленчуци, нямаме оправдание да не ги ядем и през ноември.

Много е лесно да ядем плодове, защото са сладки, малки и съвсем лесно се вписват в менюто ни още от закуската. Та кой би посегнал към тиквичката, когато ябълките са ни винаги под ръка?

Световна тенденция е да ядем плодове много повече от зеленчуци. Но това не е добре за балансираното хранене, защото изпускаме много хранителни вещества, които се намират тъкмо в зелените храни.

Листните зелени зеленчуци борят депресията и са ценен източник на калций, желязо, мед и други микроелементи, фолиева киселина, богати на витамините C, каротин, B2, P, K. Зелето е незаменим източник на витамин D. Истински склад на витамин C са магданозът и копърът.

През ноември пазарите са пълни със зелени зеленчуци: зеле, спанак, тиквички, стъбла целина, броколи, праз лук, краставици, грах, зелен боб, салата, рукола, маруля, пресни подправки - магданоз, копър, босилек, пресен лук, мащерка, лук, естрагон.

Решението е просто: всеки ден яжте по един зелен зеленчук - смесен с други зеленчуци или отделно, на салата, задушен или на пара. Можете да ползвате идеите от Моята зелена рецепта.

Да поговорим и за цените:

Пресни зеленчуци от кварталния пазар:

Зелени чушки – 3.29 лв./кг
Краставици – 3.39 лв.
Броколи – 2.59 лв./кг
Салата – 3.69 лв. за 200 г. - нарязана
Маруля – 1.60 лв. за 1 бр.
Салата Рукола – 3.49 лв. 200 г - нарязана
Целина стебло – 2.89 лв. за 1 бр.
Тиквички – 4.19 лв. /кг
Магданоз, копър, босилек, пресен лук, мащерка, естрагон - от 0.39 до 1.20 лв. за връзка
Праз лук - 0.25 лв. на бройка
Пресен лук -- 0.50 лв. на връзка
Авокадо - 1.39 лв. на бройка

Макар че е плод, защото има ядка, и расте на дърво, тук причисляваме авокадото към зеленчуците, защото по-често го използваме в състава на зеленчуковите салати и фрешове.

Освен пресни, можем да си купим и консервирани или замразени грах, зелен боб и спанак - между 2 и 3 лв. на буркан или пакет.

Зелените зеленчуци са чудесна храна за тънка талия, защото са нискокалорични. Голямото изключение е авокадото. Внимавайте с него - яжте не повече от едно на ден или на седмица, ако сте на диета, тъй като съдържа много мазнини.

Прочетете още:


Коментирай
Свободно време