Меню

Гювеч с карфиол

19 ноември 2011 | 19:06 | Аз жената
2 от 2 гласа
Добави в любими
Гювеч с карфиол

Приготвяне

Продукти:
свинско месо – около 1, 500 кг
картофи – 10 броя
моркови – 3 броя
чушка -1 брой
карфиол – 1/3 от главата
лук – 2 броя
доматено пюре – половин чашка
бяло вино – 1 чаша
вода
подправки: босилек, чубрица, сол, черен пипер

Приготвяне:
Истината е, че продуктите при приготвянето на гювеч се преценяват според големината на съда. Ако гювечът ви е с по-малки размери – слагате от всичко по по-малко.
Единствената тънкост, която трябва да спазват начинаещите готвачи в случая е, че гювечът трябва предварително добре да се измие и подсуши, след което последователно на редове да се сложи най-отдолу малко олио, нарязаният на филийки лук, месото нарязано на филийки, картофите, чушката и морковите, отново месо.
В моя случай всичко е нарязано на филийки, изглежда ми по-красиво. Не трябва да са много тънки.
На всеки ред се поръсва сол и мерудийки. Добавя се доматеното пюре. Най-отгоре се изсипва карфиолът, накъсан на розички. Слага се малко вино и вода.
Важното, за което трябва да се внимава при печенето на гювеч е самият гювеч да се слага в студена фурна, след което да се нагрява постепенно и равномерно, за да не се спука.
Другото важно нещо е – понеже големите глинени гювечи са си тежки, дори и празни, трябва да не се слагат на скарата, защото ще я счупят и ще се съсипе всичко и гювечът, и яденето, и печката.
Ще кажете това е ясно от само себе си! Ясно, ясно, ама има пишман готвачи, на които им се случва. Лично на мен гювеч не ми се е пукал, но йенска тенджера! А там принципите са същите – никога да не се подлагат на резки температурни промени. И дори да го знаем в бързината можем да се върнем в 4 клас по физика, но двойката, която ще си лепнем ще е много по-гадна и ще ни хване доста яд.
Счупеното може да носи щастие у дома, но липсата на храна не!

Прочетете още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай