Дюлите с привлекателния си жълт цвят са често предпочитана декорация за дома и по-рядко харесвани за ядене. Въпреки, че са богати на витамин C, калий, натрий, цинк, желязо, мед, манган и флуор, органични киселини, много пектин, дъбилни вещества, малко хора ги слагат на трапезата.
Слънчевият есенен плод е незаменима украса за всеки дом и офис. За разлика от ябълките, крушите и цитрусите, ако не са наранени, дюлите са много по-трайни и ще ви радват дълго време. Ето три идеи:
1. Аранжирайте няколко дюли в голяма купа заедно с кестени, листа и клончета. Може да прибавите и ароматична свещ.
2. Подредете няколко дюли на етажерка или върху кухненския бюфет.
3. Сложете една дюля на работното си бюро. Ако имате вкъщи повече дюли, подарете на колегите си по една и така целият ви офис ще се оцвети в слънчево дюлево.
Според символиката на цветовете с жълтото на дюлята ще се почувствате по-радостни, по-жизнени, по-оптимистични и по-общителни.
Междувременно, докато ви служат за есенна украса за душата и естествен ароматизатор на стаята, може да ги използвате и за лекарство срещу кашлица и повръщане. А когато съвсем ви омръзнат, изпечете ги във фурната със захар, орехи и канела.
Прочетете още: