Семейство

Помощта за бедните у нас е една от най-слабите в Европа

24.11.2011г. / 00 29ч.
Аз жената
Помощта за бедните у нас е една от най-слабите в Европа

Българите подкрепят слабо осигуряването на помощ за бедните, гласи изследване на Евробарометър. Може би защото самите ние се имаме за бедни, а може би, защото не желаем да подкрепим конкретна група бедни хора в България. Без да се концентрира върху причината, Европейската служба за статистика посочва, че желанието за помощ за бедните е слабо и в Унгария, Естония и Словения.

Средно за ЕС 84 процента от гражданите поддържат идеята бедните да бъдат подпомагани, докато в България и Унгария този дял е 75 на сто, в Естония е 74 процента, а най-слабата подкрепа е отчетена в Словения – 71 на сто. Най-щедри са хората в Швеция (97 процента), Кипър (95 на сто), Полша, Германия и Люксембург (92 процента), Финландия (91 на сто), съобщава Dnes.bg. В Румъния, Литва, Гърция, Италия, Ирландия, Испания, Великобритания и Малта се отчита сериозен спад в броя на поддръжниците на идеята за оказване на помощ на бедните хора. Гражданите на Холандия, Швеция и Люксембург са най-убедени, че има необходимост да плащат повече за фондовете за бедни, а на другия полюс са хората в България, Унгария, Португалия и Латвия.

\n

Единствено в България и Кипър преобладават отговорите, че фондовете за помощ на бедните трябва да бъдат замразени или намалени. Проучването отчита също, че младите в Европа (на възраст от 15 до 24 години) подкрепят силно политиката за развитие, като девет от 10 определят за важно да се помага на бедните хора. Над половината от младежите и 60 процента от студентите са готови да плащат по-скъпо за стоките, които купуват, ако това е от полза за бедните хора по света.

\n

Комисията отбелязва, че в световен мащаб Европейският съюз е най-големият донор на официални помощи за развитие и помага на хората в над 150 страни. През 2010 г. ЕС е предоставил помощи за 53,8 млрд. евро (повече от половината от помощите в света). Европейската комисия отговаря за управлението на помощи от 11 млрд. евро годишно, което я поставя на второ място сред донорите в света.

Прочетете още:

Коментирай
Свободно време